latinica  ћирилица
21/08/2017 |  12:48 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Јавна расправа у Требињу: За лијечење дјеце у иностранству по 0,25 одсто од плате

Нацрт закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству предвиђа издвајање по 0,25 одсто од плате сваког запосленог у Републици Српској, али искључиво на добровољној бази, рекао је данас у Требињу генерални секретар Службе предсједника Српске Синиша Каран.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Након јавне расправе о овом нацрту закона, Каран је истакао да грађани једним захтјевом могу да не прихвате то издвајање, наглашавајући да не сумња да ће бити солидарни, као што су то и до сада више пута показали током прикупљања новца за лијечење обољеле дјеце.

- Посебан допринос се односи на општине и градове, посебне донације свих предузећа, организација и појединаца - истакао је Каран, подсјећајући да су сумње појединих посланика у Народној скупштини биле да ли ће се у фонд слити довољно новца за све потребе.

Он каже да је затражено да се уврсти и буџетска ставка у пуњење фонда и да није одбијена таква могућност, па ће се кроз јавну расправу изнаћи најбоље рјешење и адекватан модус да један од начина пуњења буде буџетско.

О начину и критеријума додјеле средства, Каран каже да ће Влада Српске на приједлог министра здравља формирати стручну комисију сачињену од љекара који ће доносити стручне оцјене ком дјетету је потребно одобрити средства за лијечење.

- Оно што је јако важно је да закон обезбјеђује транспарентност и контролу трошења новца, тако да ће сваки грађанин путем интернет странице фонда имати свакодневни приступ информацијама о стању новчаних средстава - напомиње Каран.

Он каже да закон закон третира дјецу до 18 година.

Отац дјетета са посебним потребама Мијат Шаровић је поздравио одлуку да се формира фонд солидарности, наглашавајући да је ово прилика да се тешко обољелој дјеци пружи шанса да се излијече, а да њихово лијечење не зависи од акција и хуманитарног броја.

Он је истакао да је мишљења да би границу старости дјеце, умјесто до 18, требало помјерити на 26 година.

На јавној расправи су учествовали представници локалне управе, јавног и политичког живота и здравствених институција са подручја регије.

Јавна расправа о овом нацрту закона, који је разматран у Народној скупштини Републике Српске крајем јула, ове недјеље ће бити одржана и у осталим регијама у Републици Српској.

Извор: СРНА