latinica  ћирилица
21/08/2017 |  13:26 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Вучић: Особље повучено због офанзивног обавјештајног дјеловања

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је разлог повлачења особља Амбасаде у Македонији на хитне консултације у Београд офанзивно обавјештајно дјеловање против одређених органа и институција Србије и поручио да ће Београд знати заштитити своје интересе.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Вучић је рекао да су надлежни органи Србије установили и пружили њему и Влади Србије доказе и сазнања о "веома офанзивном обавештајном деловању против одређених органа и институција Србије".

- Ми ћемо наставити да развијамо пријатељске односе између Београда и Скопља. Наше је само да наши људи буду припрељени и спремни. Биће вјероватно и неких промјена у нашем особљу - рекао је Вучић новинарима у Баричу код Београда.

Он је навео да Београд жели да заштити пријатељство између Срба и Македонаца, те да се истовремено прилагоди "новом окружењу које није било познато до прије неколико мјесеци".

- Не би даље у расправе. Милим да ће за седам до 10 дана бити уобичајено... Ми ћемо своје интересе да заштитимо, градићемо добре односе са Скопљем, али мораће ти односи да буду засновани на узајамном поштовању - рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија чекати одлуку Скопља, али и Подгорице и многих других у вези са захтјевом самопроглашеног Косова о чланству у Унеско.

Вучић је поручио да ће се Београд понашати тако да заштити своје интересе, а не угрози интересе других земаља.

- Има ту и различитог дјеловања и мијешања неких других сила. Наше је да се припремимо и заштитимо наше дјеловање од утицаја спољних фактора, али и да заштитимо себе од утицаја спољних фактора - рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли је Русија једна од тих сила, Вучић је рекао да није у овом тренутку помислио на Русију.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је о одлуци да буде повучено особље амбасаде Србије у Македонији разговарала са министром спољних послова Ивицом Дачићем и предсједником Србије Александром Вучићем.

Дачић је поручио да Београд жели добре односе са Скопљем, али да је обавеза Србије да заштити своје интересе и да у складу са тим примијени основне дипломатске принципе, првенствено реципроцитета у свим областима.

Извор: СРНА