latinica  ћирилица
21/08/2017 |  14:57 | Аутор: РТРС

Ускоро наводњавање Љубињског поља

У Љубињу ће ове јесени почети изградња система за наводњавање комплетног Љубињског поља што ће становницима ове неразвијене општине омогућити да се баве узгојем различитих пољопривредних култура, што им је до сада било ускраћено, рекао је начелник ове херцеговачке општине Дарко Крунић.
Наводњавање - Фото: РТРС
НаводњавањеФото: РТРС

Он каже да је Влада Републике Српске већ расписала тендер за наводњавање 280 хектара који је при крају, напомињући да ће бити изграђен базен капацитета 263.000 метара кубних воде са комплетним системом за наводњавање.

Слиједи избор најбољег понуђача, а процијењена вриједност пројекта је око три милиона КМ, које су обезбијеђени из кредита Свјетске банке.

Крунић каже да у овом пројекту општина треба да учествује са 15 одсто средстава, односно са око пола милиона КМ, наглашавајући да су у току разговори са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске како би помогли у обезбјеђивању средстава, јер су општинса буџетска средства веома мала.

- Комплетан пројекат требао би да буде завршен до јесени сљедеће године и много ће значити за овдашње становништво којима је пољопривреда основна дјелатност - рекао је Крунић.

Он је истакао да је у току и израда пројекта за асфалтирање избјегличког насеља Виногради, гдје ће бити изграђена и кишна канализација, те тротоари.

Пројекат који ће бити завршен до краја године вриједан је од 400.000 до 500.000 КМ и биће финасиран из општинског буџета.

Извор: СРНА