latinica  ћирилица
21/08/2017 |  19:22 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Хиљадарка са Арифом завршила у Британском музеју!

Британски музеј у Лондону обиqежиће 100 година од Руске револуције постерима, медаљама и новчаницама из комунистичких земаља са "славним дизајнима" међу којима ће место наћи и хиљадарка из Југославије са Арифом Хералићем, пише британски Гардијан.
Хиљаду динара (фото:Promo) -
Хиљаду динара (фото:Promo)

На новчаницама се виде весели сељаци, ентузијастични војници и посвећени интелектуалци као и ливнице, фабрике, њиве, бране, камиони, пруге и пушке. Сви експонати на изложби, укључујући и постере, медаље, мјенице и новац, приказују пољопривредну продуктивност, индустријски напредак и војну срчаност без премца. Кустоси, такође, сматрају да су естетски квалитетнији од других новчаница.

- Мислим да су изванредно дизајниране, нарочито ако их упоредимо са западним новчаницама из истог периода. Ове су далеко финије и љепше. Иако су оне сада девалоризоване и људима је речено да више не вриједе ништа, те новчаница имају неке од најславнијих дизајна који су икада урађени на папиру - каже кустос Том Хокенхал.

Изложбу је подржао британски Умјетнички фонд (Арт Фунд). Он је обезбиједио средства за куповину неких од најрјеђих примјерака из овог периода, међу којима су, према признању самог фонда, новчаница од 5000 динара из Југославије из 1950. као и бонови из СФРЈ.

Част да се нађе међу ескпонатима је и хиљадарка из СФРЈ на којој је насмијани Ариф Хералић, као оличење вриједног ливца.

Хералић је био дио групе радника фотографисаних 1954. на радном мјесту, уз пећ у Жељезари у Зеници. НЊгов лик се посебно истицао и тако је слика оца једанаесторо дјеце коришћена више од двије деценије на југословенском тржишту. Истинита прича о Хералићу је далеко мање весела, додаје Гардијан: борио се са алкохолизмом и преминуо је без пребијене паре 1971, у 50. години.

Међу експонатима ће бити и новчаница од 100 шилинга из Сомалије (из 1975), новчаница од 50 јуана из Кине (1980), новчаница са Кубе и друге, као и оглас из СССР за банке са државном уштеђевином који избјегава свако помињање користи, попут камате, јер су рачуни отварани за добробит државе, а не појединца.

Ту је и Орден радничке славе коју је СССР издавао у Украјини 1985.

- Ја сам фасциниран. Ја сам Енглез, одрастао у капиталистичком друштву. Ово је за мене био прозор у један сасвим другачији свијет и другачији поглед на ствари - реакао је Хокенхал.

Изложба "Валута комунизма" биће отворена од 19. октобра 2017. до 18. марта 2018. године.

Извор: Агенције