latinica  ћирилица
21/08/2017 |  19:46 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Србија има само три филма за кандидатуру за Оскара

Само три остварења стигла су на позив Академије филмске умејтности и науке Србије за српског представника у такмичењу за Оскара, саопштили су данас из АФУН Србија.
Награда за филм "Реквијем за госпођу Ј" (фото: goEast / Sven-Helge Czichy) -
Награда за филм "Реквијем за госпођу Ј" (фото: goEast / Sven-Helge Czichy)

Пријављени филмови који испуњавају услове као кандидати за Оскара у категорији најбољи дугометражни филм на страном језику у 2017. су "Реквијем за госпођу Ј" у режији Бојана Вулетића, "Слијепи путник на броду лудака" у режији Горана Марковића и "Зона Замфирова II дио" Југа Радивојевића, а у АФУН -у кажу да се намеће питање чиме се држава руководи када додјељује средства за снимање филмова, ако су од 24 филма произведена остварења само три спремна да буду српски  представници у свијету.

АФУН подсјећа да је избор чланова њиховог стручног одбора одобрила Америчка филмска академија те да ће о српском  кандидату за Оскара одлучивати, између осталих, Петар Волк, Александар Аврамовић, Радош Бајић, Војкан Борисављевић, Зоран Цветановић, Весна Чипчић, Јелена Ђокић, Вера Влајић, Божидар Зечевић, Радослав Зеленовић, Радмила Живковић...

У међувремену, АФУН је министру културе упутио седам питања, између осталог, да ли се култура финансира на основу пројеката, да ли је избор националног кандидата за Оскара једини пројекат такве врсте и значаја у домаћој кинематографији, да ли АФУН, као једини лиценцирани заступник Америчке филмске академије за Србију, благовремено и уредно годинама пријављује овај пројекат на конкурс Министарства, а да га министар, тврде у АФУН-у, без образложења одбија...

Иначе, стручни одбор АФУН ће три пријављена филма за овогодишњег кандидата Србије за Оскара прегледати од 31. августа до 2. септембра у биоскопу Синеплекс Рода, уз оптималне техничке услове и након стручне расправе гласаће за српскох кандидата у складу с правилима америчке и правилником АФУН, наводи се у саопштењу Академије.

Извор: Танјуг