latinica  ћирилица
22/08/2017 |  08:01 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Кочићево дјело припада цијелом српском народу

Делегације удружења књижевника Србије и Републике Српске, градова Београда и Бањалуке, завичајних удружења и Представништва Српске у Србији положиле су данас вијенце на гроб Петра Кочића у Алеји великана у Београду чиме је обиљежен почетак "Кочићевог дана у Београду" и послата порука да Кочићево дјело живи и данас и да припада цијелом српском народу.
Полагање вијенаца на споменик Петру Кочићу - Фото: РТРС
Полагање вијенаца на споменик Петру КочићуФото: РТРС

Предсједник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић рекао је да су слобода и језик темељне вриједности Кочићевог дјела, али и српског народа из којег је он потекао и за који се до краја борио својим пером и као народни трибун.

- Кочићево дјело је непоновљив путоказ. Оно за шта се борио у своје вријеме актуелно је и данас и препознато кроз тежњу српског народа да живи на своме. Његови јунаци Давид Штрбац, Симеун Ђак и Прота Мрчајски су, у ствари, ликови наших предака и оно што смо ми и данас - нагласио је Андрић.

Он је додао да у Кочићевом дјелу посебно фасцинира његова свијест о језику којим је говорио и на коме је стварао.

- Прочитајте само његову "Молитву". Погледајте колико му је његов српски језик значио и колико је био свјестан да је језик оно што нас идентификује. Кочић је оно што нас уједињује данас ма гдје живејли и чини писцима српског језика и културе - рекао је Андрић.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић истакао је да је Кочић дао живот за српство и да је од изузетне важности да се његова дјела што више проучавају и у Републици Српској и у Србији.

- Све идеје у његовим дјелима и његови иступи као народног трибуна носе поруку слободе за српски народ која може бити остварена само кроз његово јединство - рекао је Бјелошевић.

Предсједник Удружења "Змијање" Винко Лолић поручио је да је Кочићево дјело трајна инспирација за све који се боре за свој идентитет и слободу и својеврсна задужбина његовим Крајишницима, али и цјелом српском народу.

- У вријеме бројних фалсификата и наметења веома је значајно сјетити се како се Кочић борио за српски језик - рекао је Лолић.

Он је нагласио да институције Републике Српске и Града Бањалука морају изнаћи средства да Кочићева задужбина, која је понуђена на продају, из Београда буде премјештена у Бањалуку, те да се никако не смије догодити да она заврши у Сарајеву.

Вршилац дужности начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука Наталија Тривић изјавила је да је Кочић величина која заслужује изузетну и сталну пажњу.

Она је нагласила да се Кочићев лик и дјело не могу везивати само за "Кочићев збор" који је постао бренд и престижна туристичка манифестација које сваке године у посљедњој седмици августа окупи на десетине хиљада туриста, већ му се треба враћати свакодневно и учити од њега, не само читајући његова дјела него и кроз његово политичко дјеловање.

Извор: СРНА