latinica  ћирилица
22/08/2017 |  08:16 | Аутор: РТРС

Српска без кардиохирурга

Република Српска нема нити једног кардиохируга ни за дјецу ни за одрасле, те због тога пацијенти морају да иду на лијечење у ФБиХ и Србију.

Драган Унчанин, предсједник Удружења кардиолога у РС, подсјећа да пацијенти из Српске иду на лијечење у Тузлу, Сарајево и Мостар, или  у неке од центара у Србији. Унчанин, који као љекар ради у бањалучком Универзитетском клиничком центру Српске каже да се на прсте једне руке могу избројати и дјечји кардиолози, од којих само један ради на УКЦ.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци, каже да је школовање кадра кардиохирургије јако дуготрајан процес и захтијева неколико година посебне специјализације.

"УКЦ може путем приватно-јавног партнерства да 'купи' готовог кардиохирурга, односно да му понуди интересантне услове, или да тај посао препусти неком партнеру који би обезбиједио простор, опрему и кадар", рекао је Шкрбић.

Према његовим ријечима, будући да УКЦ вјероватно није у могућности упустити се у такав посао, остаје једино да ресорно министарство понуди одређена стратешка рјешења која би била прихватљива. Док се не нађу квалитетна рјешења, наводи Шкрбић, пацијентима остаје да на операције иду негдје изван Републике Српске.

Извор. Независне новине