latinica  ћирилица
22/08/2017 |  09:27 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Мајкић: Рад обавјештајног сектора у БиХ без контроле - посљедице несагледиве

Одласком Шпирића са мјеста предсједавајућег комисије, Изетбеговић и Осмица су одахнули. Одахнуо је накратко и СДС који је, због крајње оданости свом коалиционом партнеру, постао глув и слијеп на посљедице до којих га такав потез може довести. Међутим, то што је иницијатива у потпуности супротна интересима Републике Српске, јер оставља обавјештајни сектор без толико потребне контроле, потпуно је неприхватљиво и недопустиво. Њене посљедице ће се тек осјетити у времену које долази, пише у ауторском тексту за СРНУ Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Текст преносимо у цијелости:

Јавност је упозната да је на посљедњој сједници Представничког дома Парламентране скупштине БиХ, на иницијативу СДС-а, без икаквог доказа и без неопходне процедуре, смијењен посланик СНСД-а Никола Шпирић са мјеста предсједавајућег Заједничке комисије за надзор на радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Ово је први случај у Парламентарној скупштини БиХ од њеног настанка, да посланика, предсједавајућег неког радног тијела, смијени Представнички дом парламента БиХ. Сам чин смјене неприхватљив је из најмање два разлога - то што су представници једног српског клуба иницирали смјену представника другог српског клуба, тешко се може оправдати.

Међутим, то што је иницијатива у потпуности супротна интересима Републике Српске, јер оставља обавјештајни сектор без толико потребне контроле, потпуно је неприхватљиво и недопустиво. Њене посљедице ће се тек осјетити у времену које долази.

УМЈЕСТО ДА СЕ ОТКЛОНЕ СУМЊЕ У НЕЗАКОНИТ РАД ОБА, СДС СТАО НА СТРАНУ СДА

Већ дуго времена, на различитим нивоима у БиХ, говори се о евидентним проблемима у раду ОБА БиХ, уз оптужбе да се иста налази под директном контролом лидера СДА Бакира Изетбеговића, чији је повјерљиви човјек, директор Агенције Осман Мехмедагић Осмица. И умјесто да се парламентарцима омогући потпуни парламентарни надзор над радом ове агенције и отклоне сумње у њен незаконит рад, СДС се одлучио да стане на страну СДА и одбрани њен кадар.

Одласком Шпирића са мјеста предсједавајућег комисије, Изетбеговић и Осмица су одахнули. Одахнуо је накратко и СДС који је, због крајње оданости свом коалиционом партнеру, постао глув и слијеп на посљедице до којих такав потез може довести Републику Српску.

Кључно питање је ко ће бити нови предсједавајући Комисије, односно из којег народа? СДС не може попунити то мјесто /како је планирано/ јер оно, по правилу, припада опозицији. Бошњаци су одмах изјавили да то мјесто треба да припадне њима и јавно захвалили СДС-у на помоћи да га и добију.

С циљем заштите достојанства својих посланика, али и политичких принципа у заштити интереса Републике Српске и српског народа у БиХ које СНСД годинама заступа у Сарајеву, Извршни комитет СНСД-а је донио одлуку да сви посланици и делегати те странке треба да поднесу оставке на рад у комисијама и заједничким комисијама оба дома, чиме би иницијатори срамне одлуке преузели одговорност за оно што су сами приредили. Нема сумње да ће то сви и урадити. Дакле, СНСД ће у наредном периоду учествовати у раду сједница домова /Шефик Џаферовић је завршио предсједавање/, али не и на сједницама комисија.

Комисије-одбори, као радна тијела оба дома Парламентарне скупштине БиХ, изузетно су важни јер воде свеобухватнију расправу о темама из своје надлежности, дају мишљења, приједлоге и извјештаје домовима и обављају друге дужности прописане Пословником. Нема пленарне сједнице домова, ако претходно нису одржане сједнице комисија о тачкама о којима ће се водити расправа на сједницама Представничког и Дома народа.

Интересантно је сагледати какве посљедице ће иницијатива СДС-а изазвати на будући рад оба дома парламента БиХ - Представничког и Дома народа.

ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ

Представнички дом има седам сталних комисија, које броје по девет чланова /осим седме која има 12 чланова/ и то су: Уставно-правна комисија, Комисија за спољне послове, Комисија за спољну трговину и царине, Комисија за финансије и буџет, Комисија за саобраћај и комуникације, Комисија за остваривање равноправности полова и Комисија за припрему избора Савјета министар БиХ.

Након подношења оставки посланика СНСД-а на чланство у наведеним комисијама, СДС ће морати да поред 10 мјеста у наведеним комисијама, која је заузимао до сада, попуни и седам СНСД-ових мјеста, што чини укупно 17 мјеста у сталним комисијама Представничког дома.

Поред сталних комисија, постоји и шест заједничких комисија оба дома, које броје по 12 чланова /посланика и делегата из Представничког и Дома народа/, а то су: Заједничка комисија за одбрану и безбједност, Заједничка комисија за надзор над ОБА, Заједничка комисија за економске реформе и развој, Заједничка комисија за европске интеграције, Заједничка комисија за административне послове и Заједничка комисија за људска права.

Након подношења оставки посланика СНСД-ДНС на чланство у заједничким комисијама, СДС ће морати да, поред досадашњих 12 мјеста /седам из Представничког и пет из Дома народа/, попуни и додатних 12 која су припадала СНСД-ДНС /пет из Представничког и седам из Дома народа/, што чини укупно 24 мјеста у заједничким комисијама.

ДОМ НАРОДА

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ има три сталне комисије које имају по шест чланова, свака комисија по два члана из српског народа и то: Уставно-правна, Комисија за вањску трговину, порезе, царине, саобраћај и комуникације и Комисија за финансије и буџет.

СДС, након оставки посланика СНСД-ДНС, уз два мјеста која тренутно држи, треба да попуни још четири мјеста у овим комисијама. Такође, како је напријед већ речено, два делегата СДС-а морају да попуне и припадајући дио у заједничким комисија.

ЕПИЛОГ ЈЕДНЕ ПОГРЕШНЕ ОДЛУКЕ

Из наведеног је видљиво да ће СДС морати да у комисијама Представничког дома попуни укупно 41 мјесто. Када се тај број мјеста подијели са бројем посланика Савеза за промјене, сваки посланик, учествоваће у раду више од пет комисија!?

Наведени подаци представљају само квантитативне показатеље једне неразумне и погрешне одлуке чије посљедице ће се тешко моћи санирати. Али, о томе треба да мисле њени виновници. О квалитативним показатељима будућег комисијског рада, убрзо ће се чути.

Извор: СРНА