latinica  ћирилица
22/08/2017 |  11:12 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Помозимо непокретној старици Роси Савић! (ВИДЕО)

Старица Роса Савић из приједорског насеља Тополик већ 12 година је непокретна и у потпуности зависна од туђе помоћи. О њој брину њена два незапослена сина, која се налазе у тешкој финансијској ситуацији и нису у могућности да јој обезбиједе неопходне лијекове и средства за хигијену. Овој породици је потребна помоћ.
Помоћ Роси Савић - Фото: РТРС
Помоћ Роси СавићФото: РТРС

Напуштајући огњиште у Доњем Вакуфу пред ратном стихијом 1995. године, и спасавајући живу главу, Роса Савић тешко је рањена. Опорављала се у избјегличком центру у приједорском насељу Чејреци. И када је напокон успјела с породицом да се скући у Тополику, стигла је нова несрећа. Изненадни мождани удар Росу је непокретну и без могућности говора, заувијек везао за кревет. Већ 12 година, о овој старици брину њена два незапослена сина, који и сами једва спајају крај с крајем.

"Сналазимо се, ја и брат је пазимо. Ја некада одем да радим на дневницу, днекад нешто и зарадим само да некако преживимо. Тешко је, дажбина има пуно, а све не можемо плаћати", каже Росин син Станислав.

Роса Савић мајка је седморо дјеце. Већина их се расула по свијету, а понекад је обиђе кћерка Драгија која живи у Лакташима. Вољела би, каже, више времена провести уз мајку, али обавезе јој не дозвољавају. Због свега тога захвална је браћи.

"Обојица су веома одговорни. Један је храни, други пресвлачи... Они не да не желе радити, већ не могу од због ње, јер је мајка за њих везана даноноћно", прича Драгија Џолић.

Породица живи од око 300 марака Росине инвалидске пензије и додатка за туђу његу, што није довољно ни за хигијену и лијекове. Да би преживјели, потребна им је помоћ. Напотребније су, како кажу, пелене, те апелују на све добре људе да помогну, било донацијом у намирницима, или хигијенски потрепштинама.

Син Станислав се нада да ће добри људи показати хуманост и помоћи им кад је најпотребније. Поред свих животних недаћа, каже, најтеже је бити заборављен од свих.