latinica  ћирилица
22/08/2017 |  12:15 | Аутор: РТРС

Ослобођени помагачи генерала Младића

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио десеторо оптужених за помагање у скривању генерала Ратка Младића, објављено је на сајту тог суда.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

Правоснажном пресудом оптужби су због недостатка доказа ослобођени Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић, Предраг Ристић, Саша Бадњар, Ратко Вучетић, Татјана Васковић Јањушевић, Бојан Васковић и Благоје Говедарица.

Суд је осудио само пензионисаног генерал-потпуковника Марка Лугоњу за помоћ учиниоцу послије извршења кривичног дјела и изрекао му условну казну затвора у трајању од шест мјесеци са роком провјеравања од годину дана. Лугоња је једини током процеса признао да је скривао Младића у свом стану.

Како се наводи у одлуци суда, Лугоња је оглашен кривим да је у септембру 2002. године у Београду крио генерала Младића у свом стану и обезбјеђивао му намирнице као и друге ствари потребне за живот иако је знао да се налази на оптужници Хашког трибунала, а за којим је Окружни суд у Београду у мају 2002. године издао потјерницу.

Према признању Лугоње, он је генерала Младића у свој стан примио на наговор генерала Здравка Толимира, а ту је боравио пет до шест дана. Лугоња је на суђењу рекао да је генералу Младићу помогао јер је био његов командант.

Овом одлуком преиначена је друга првостепена пресуда којом је у мају прошле године због апсолутне застарјелости кривичног гоњења била одбијена оптужба против свих окривљених.

Извор: СРНА