latinica  ћирилица
22/08/2017 |  13:24 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Отворити хуманитарни број за фонд солидарности (ВИДЕО)

Након Требиња и у Источном Сарајеву је одржана јавна расправа о Нацрту закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење дјеце у иностранству. Предвиђа се издвајање од 0,25 одсто од плате сваког запосленог у Републици Српској, али искључиво на добровољној бази. Очекује се да ће закон заживјети у пракси већ до краја године.
И.Сарајево - Јавна расправа о Нацрту закона о фонду солидарности за лијечење дјеце - Фото: СРНА
И.Сарајево - Јавна расправа о Нацрту закона о фонду солидарности за лијечење дјецеФото: СРНА

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић-Јовичевић предложила је на данашњој јавној расправи о Нацрту закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, да стално буде отворен хуманитарни број, путем којег би се прикупљала средства у овај фонд.

Она је нагласила да би, осим предвиђена четири начина прикупљања средстава у фонд, један од начина требало да буде и стални хуманитарни број, лако памтљив, који би свако могао да 365 дана у години и 24 часа дневно позове и да свој допринос.

Према њеним ријечима, сваки закон изазива неку скепсу и различите дискусије и врло често има подијељену јавност, док у вези са овим нацртом закона у Народној скупштини Републике Српске није било ни скепсе, ни политикантства, нити подијељених мишљења.

- Овај закон треба Републици Српској и њеним грађанама и са поносом могу да кажем да је Народна скупштина прихватила нацрт, али да ће учинити све да прихвати и приједлог и да ће овај закон заживити у пракси прије истека ове године - истакла је она.

Генерални секретар Службе предсједника Српске Синиша Каран рекао је да Нацрт закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству предвиђа издвајање на добровољној основи 0,25 одсто плате сваког запосленог у Републици Српској.

Каран је након јавне расправе у Источном Сарајеву истакао да се и данас показало да овај закон третира једну врло важну и посебну материју и да су сви грађани, друштво и Република Српска показали и показују свој хуман однос према посебној популацији која би требало да представља нашу будућност.

Каран је истакао да је ријеч о дјеци која имају тешка обољења, гдје здравствене установе у Републици Српској и оне здравствене установе са којима Фонд здравственог осигурања Републике Српске има уговоре, не могу адекватно да их збрину.

- На законски начин желимо да ријешимо ово врло важно питање - рекао је он и поновио да је ријеч о фонду солидарности и да се на добровољној основи и бази хуманитарности прикупе средства, почев од сваког запосленог грађанина, појединца, сваке институције, органа или предузећа или на било који други начин.

Према његовим ријечима, на данашњој јавној расправи у Источном Сарајеву чуо се велики број добрих примједби, све с циљем побољшања одређених рјешења, како би закон дао потпуно прецизне и јасне одговоре - на коју се то дјецу односи и о којим је тешким обољењима ријеч.

Каран је нагласио да се овим законом покушава сачинити евиденција свих здравствених установа у свијету које се баве овим посебним случајевима и обезбиједи транспарентан увид у прикупљање и трошење овог новца.

Посебно је битна транспарентност у прикупљању и трошењу прикупљених средстава. Кроз овај Закон показујемо као друштво хуманитаран однос према овој осјетљивој популацији, поручено је са друге, од укупно седам јавних расправа у Српској, о овом закону.