latinica  ћирилица
22/08/2017 |  13:27 ⇒ 19:17 | Аутор: РТРС

Нови пожар код Омиша; Хапшења пиромана

Ваздушне снаге упућене су на најновије пожариште Дубци код Омиша у Сплитско-далматинској жупанији, а пожар гаси хеликоптер, саопштено је из Министарства одбране Хрватске.
Хрватска: Канадер у диму (Фото:/twitter.com/VicevicNovaTV) -
Хрватска: Канадер у диму (Фото:/twitter.com/VicevicNovaTV)

Пожар у Пристегу и даље гаси ертрактор, док су на Промини ангажована три канадера и два ертрактора.

Осим ваздушних снага, на пожариштима је ангажовано и 168 припадника Противпожарних намјенски организованих снага Хрватске војске, а у приправности је још њих око 400.

Командант шибенских ватрогасаца Волимир Милошевић каже да су пожари углавном под контролом, а да је најозбиљнија ситуација на Промини гдје ватрогасци и припадници Хрватске војске заједнички покушавају осигурати линију пожара.

- Простор је неприступачан и нисам сигуран како ћемо то направити до вечерас - рекао је Милошевић.

На питање о могућим узроцима пожара, Милошевић каже да овако велики број пожара није нормалан, јављају хрватски медији.

- Технички разлози настанка пожара у већини случајева су искључени, тако да и сами можете претпоставити шта мислимо ми и грађани о томе како су пожари настали - рекао је Милошевић.

Пожар на 120 хектара Велебита, дјелимично и на простору Националног парка Сјеверни Велебит, који гори већ недјељу дана није успјела да угаси ни киша, а на неприступачном терену ангажовано је 38 ватрогасаца.

На острву Брач пожар је под контролом, а ватрогасци очекују да ће ускоро бити угашен.

Пожар је локализован и нема повријеђених ни штете на објектима.

Приведена двојица малољетних пиромана

Двојица малољетничка ухапшена су због сумње да су изазвала пожар у мјесту Радучић, општина Ердевик, саопштено је из шибенско-книнске полиције.

Један малољетник осумњичен је за довођење у опасност живота и имовине општине опасном радњом или средством, а други за подстицање на чињење тог кривичног дјела, јавили су хрватски медији.

"Криминалистичким истраживањем утврђено је да је првоосумњичени јуче око 14.15 часова у мјесту Радучић, општина Ервеник, на наговор другоосумњиченог, упаљачем запалио суву траву уз жељезничку пругу", наводи се у саопштењу.

Из полиције додају да се пожар потом неконтролисано проширио према Националном парку Крка и угрозио културно добро и археолошко налазиште Бурнум, те жељезничку пругу и пут Кистање-Книн.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву тужилаштву за младе у Шибенику, бити предати притворском надзорнику Полицијске управе, а о свему ће бити обавијештена и надлежна служба за социјалну заштиту.

Пожар је око 21.20 часова локализован, а настала материјална штета накнадно ће бити утврђена.

Шибенско-книнска полиција јуче је привела седам особа које су осумњичене за подметање пожара на подручју Кистања.

Петорица су малољетници, а двојица су држављани Србије.

Према незваничним информацијама, због сумње у повезаност са избијањем пожара у Шибенско-книнској жупанији приведено је још неколико особа.

Извор: СРНА