latinica  ћирилица
22/08/2017 |  15:42 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Бањалука израсла у велики културни центар

Бањалука је израсла у велики културни центар и од Србије, Европе и свијета покушава да узме само оно што је најбоље, изјавио је данас предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић.
Музеј Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј Републике СрпскеФото: РТРС

Само на тај начин се може развити квалитетан културни умјетнички кадар, изјавио је Бјелошевић у Секретаријату за културу Града Београда, и додао, да је крајње вријеме да се промијени погрешна перцепција Бањалуке као периферије.

Бјелошевић је истакао да је Република Српска "наслоњена на Србију у много чему" и подсјетио да је од отварања Академије умјетности 1998. године у Бањалуци већина професора долазила из Србије, те је захваљујући тој сарадњи бањалучка Академија "дошла на озбиљан глас".

- Београд је прва наша локација, тамо гдје се обраћамо и у што вјерујемо. Стално прожимање даје резултате и данас смо се договорили да се сарадња у култури повећа, ојача и осмисли на прави начин и да већ од идуће године буду рађени пројекти. Београд отвара врата међународне сарадње која до сада нама није била доступна - рекао је Бјелошевић.

Делегација Града Бањалуке данас је у оквиру Кочићевог дана у Београду положила цвијеће на гроб Петра Кочића на Новом гробљу и на споменик у Чубурском парку, а имала је и састанак са представницима Секретарија за културу Града Београда.

Извор: СРНА