latinica  ћирилица
22/08/2017 |  15:54 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Борачке организације: Спријечити књижења војне имовине на БиХ (ВИДЕО)

Једногласна подршка институцијама власти Српске у спречавању књижења војне имовине на БиХ, стиже од удружења проистеклих из рата.
Српска удружења - Фото: РТРС
Српска удружењаФото: РТРС

Поручују да то питање мора да се рјешава политичким договором, јер пресуде судова на нивоу БиХ иду на штету Српске. Траже консензус власти и опозиције.

На сцени је отимање имовине Републике Српске. Став и власти и опозиције у Српској треба да буде једногласан по питању пристрасних одлука Уставног суда, поручују породице погинулих бораца, логораши, ратни војни инвалиди и жене жртве рата.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је да траже од институција Српске да зауставе "лоповски начин преношења имовине на БиХ", које је на штету Српске.

- Инструкције за овакав рад Министарство одбране БиХ је добило од активиста НАТО-а. Задњи циљ им је да се испуни услов да БиХ уђе у НАТО. Република Српска неће то учинити никада - поручила је Рајилићева.

Предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић каже да САД и земље ЕУ настоје да БиХ што прије приме у НАТО да би терористе и муџахедине који још бораве у БиХ, а посебно у Европи гдје чине терористичке акте, пребациле у БиХ како би их контролисао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац позвао је све организације и удружења, а посебно борачке, да се активно укључе, да се боре и спријече отимање имовине Српске.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић каже да ова удружења подржавају референдум о НАТО-у, али поручују да Српска у вези са тим мора да прати одлуке Србије.

- Бићемо активни у правцу остваривања наших националних интереса - рекао је Митровић и поручио да изјашњавање грађана, у било којем облику да је организовано, мора бар у једном дијелу бити обавезујуће за извршну власт.

Захтијевају да Народна скупштина што прије одржи посебну сједницу о спорној одлуци Уставног суда БиХ, којом је одбијена апелација Правобранилаштва РС о књижењу војне имовине у Хан Пијеску на БиХ.

Траже да и власт и опозиција у Републици Српској што прије организују заједнички састанак и у јавност изађу са јединственим ставом - да Влики Жеп не може бити уписан на БиХ. Пресуда Уставног суда, кажу, има јасан циљ.

Из Удружења Част отаџбине поручују да је Република Српска одлучила да се против отимања њене територије бори политичким ненасилним средствима, али то, кажу, не значи да је због тога слаба и попустљива, већ да има капацитет да се томе одупре.