latinica  ћирилица
22/08/2017 |  17:44 ⇒ 23/08/2017 | 10:55 | Аутор: РТРС

Злоупотреба историје - По Изетбеговићу сви у БиХ били "Бошњани" (ФОТО,ВИДЕО)

Бакир Изетбеговић не одустаје од прекрајања историје.
Изетбеговић прекраја историју - Фото: РТРС
Изетбеговић прекраја историјуФото: РТРС

Показује то и његова изјава из Цазина, да су се сви у Босни некада звали "Бошњанима". Српски историчари упозоравају: на сцени је злоупотреба историје. "Прије се у Босни нико другачије и није звао него Бошњанин. Данас је то другачије и ми то прихватамо" – псеудоисторијском тврдњом Изетбеговић је одлучио да кроји историју по својој мјери.

- Оно што је евидентно да злоупотреба историје у овом случају служи за ниподаштавање идентитета других и то је недопустиво. Наравно видимо то кроз разне политичке потезе господина Изетбеговића и видљиво је да су такве ствари само један дио оног настојања који је још донијела Аустроуграска на ове просторе, како су то звали расрбљавање простора БиХ као географских регија и касније је то настављено, истиче Предраг Лозо, историчар.

То покушава и Изетбеговић, злоупотребом наратива Бошњанин, који се у средњовјековним повељама користио за социјалну групу и територијално, а никакво етничко одређење. Лозо додаје и да већина средњовјековних босанских извора говори о етничкој припадности становништва српском народу, у нешто другачијем погледу од савременог националног. Аустроугарски духови о стварању босанске нације и босанског језика не мирују.

- То су све процеси који вуку корјене од аустроугарског периода и наравно ми осјећамо рецидиве, посљедице тога и дан-данас. Свакако да Бошњаци имају право да се назову како хоће, али је чиста глупост тражити потврду тога дубоко у историји, Каже Драга Мастиловић, историчар.

И док изјаве, као што је Изетбеговићева, не могу произвести никакав ефекат у историјској науци, могу бити опасне у политичком смислу.

- Сада је потребно бошњачким политичарима да читавим генерацијама наметну ту босанску нацију и да им о томе направе свијест да је постојало кроз дубоке периоде историје што у ствари није истина, поручила је Мастиловићева

А оно што је јасно показао овај Изетбеговићев излет у историјске воде јесте да му историја ни данас, као ни у школским данима није била јача страна, што недвосмислено потврђују и његове оцјене, одавно процуриле у јавност.

Лоше осјене Бакира Изетбеговића

Господин Изетбеговић очигледно показује да та фамозна двојка коју је имао из историје да је била презаслужена, односно незаслужена и да не посједује основна историјска знања, напомиње Лозо.

И умјесто поправљања знања из историје, Изетбеговић се одлучио на њену злоупотребу, која је често омиљено средство у прикупљању јефтиних политичких поена.