latinica  ћирилица
23/08/2017 |  09:07 | Аутор: РТРС

Ослушкујте сигнале које тијело шаље

Ако желите да увек будете "здрави као дрен", ослушкујте симптоме које вам тијело шаље и редовно контролишите здравље.
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Обратите пажњу чак и на мале, наизглед безазлене проблеме, поготово ако се често понављају, јер се иза њих можда крије неки озбиљнији поремећај, поручују стручњаци.

- Упорне главобоље понекад могу да укажу и на веома опасна стања као што је, на примјер, анеуризма која ствара притисак у мозгу. Анеуризма је проширење зида крвног суда неке од можданих артерија, а настаје као посљедица артеросклерозе.

- Губитак даха може да буде посљедица астме, а да притом особа која има овакав проблем уопште и не зна да је болесна. Ако је присутно и тешко дисање, бол у прсима праћен кашљем, под хитно би требало да оде на љекарску контролу.

- Учестало крварење десни није увијек знак само болести уста и зуба. Ако је усна шупљина здрава, а уз крварење су присутни ноћно знојење, грозница, слабост и умор, могло би да се посумња и на леукемију.

- Упорни грч у задњем дијелу поткољенице или у предњем дијелу у подручју бедара, може указивати на дубоку венску тромбозу. На ову болест треба посумњати и уколико се дуго сједи, узима хормонска терапија или ако неко од блиских сродника има наведено обољење.

Извор: Вечерње новости