latinica  ћирилица
23/08/2017 |  20:11 | Аутор: РТРС

Нова провокативна насловна Шарли Ебдоа

Француски сатирични магазин Шарли Ебдо данас је, након најновијих терористичких напада у Шпанији, поново својом провокативном насловном страном на рачун ислама изазвао жестоке реакције, преносе француски медији.
Нова провокативна насловна страна Шарли Ебдоа (Фото:Tanjug) -
Нова провокативна насловна страна Шарли Ебдоа (Фото:Tanjug)

На насловној страни приказани су људи како леже на улици у локви крви након што их је прегазио комби, уз ријечи "Ислам, религија вјечног мира".

Вјерује се да иза прошлонедјељних напада у Барселони и Камбрилсу, у којима је убијено 15 људи, а преко 100 рањено, стоје исламски екстремисти мароканског поријекла. Критичари тврде да нова насловна страна вријеђа цијелу религију, која има 1,5 милијарди вјерника широм свијета, сугеришући да је она у суштини насилна и да би могла подстаћи исламофобију, преноси Индекс.

Међутим, неки вјерници нису били увријеђени. Новинарка Соња Мабрук је на Твитеру објавила: "Волим ислам који ме учи. Одричем се његовог искоришћавања од стране терориста. Поштујем слободу свих карикатуриста". Међутим, уредник Шарли Ебдо Лоран "Рис" Сурисо узвраћа да стручњаци и политичари избјегавају тешка питања из обзира према умјереним муслиманима који поштују законе.

- Расправе и питања о улози религије, поготово о улози ислама, у овом нападима потпуно су нестали, написао је Сурисо. У јануару 2015. двојица нападача, браћа и присталице Ал Каиде Саид и Шериф Куачи су у нападу на редакцију листа убили 12 људи, међу којима девет новинара.

Извор: Танјуг