latinica  ћирилица
23/08/2017 |  22:03 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

"Реквијем за госпођу Ј" међу европском филмском елитом

Европска филмска академија саопштила је да је српски филм "Реквијем за госпођу Ј" Бојана Вулетића ушао у најужи избор филмова актуелне европске продукције 2016/2017, који учествују у трци за номинације за 30. Европске филмске награде.
Награда за филм "Реквијем за госпођу Ј" (фото: goEast / Sven-Helge Czichy) -
Награда за филм "Реквијем за госпођу Ј" (фото: goEast / Sven-Helge Czichy)

Чланови Академије ће у наредна два мјесеца, гласањем одредити номинације за најбољи филм и доприносе у осталим категоријама (режија, сценарио, глума).

Номинације ће бити саопштене 4. новембра, а завршна свечаност на којој ће бити саопштени добитници награда биће одржана 9. децембра у Берлину.

У трци за номиниције за награде Европске филмске академије "Реквијем за госпођу Ј" надметаће се са новим филмовима Ханекеа, Каурисмакија, Озона, Звјагинцева, Кончаловског, Вајде, Лознице, Естлунда, наводи Филмски центар Србије.

"Реквијем за госпођу Ј", са Мирјаном Карановић у главној улози, свјетску премијеру је имао на овогодишњем Филмском фестивалу у Берлину, приказан је потом на још 25 међународних и домаћих фестивала (Карлове Вари, Москва, Сарајево=.

Филм је освојио девет награда, између осталих за најбољи филм у Висбадену и награду међународне критике ФИПРЕСЦИ у Софији.

До краја године, филм је позван на још 17 фестивала (Монтреал, Копенхаген, Солун, Каиро).

Након учешћа на Сарајевском филмском фестивалу, Вулетићев филм ових дана учествује на фестивалу у Вуковару.

Извор: Танјуг