latinica  ћирилица
24/08/2017 |  10:44 | Аутор: РТРС

Марш "Стазама егзодуса" 10. септембра

У Возући ће 10. септембра бити одржан марш "Стазама егзодуса" у оквиру обиљежавања 22 године од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена, које организује Завичајно удружење Завидовићана из Добоја.
Марш мира - Возућа - Фото: РТРС
Марш мира - ВозућаФото: РТРС

Марш почиње у недјељу, 10. септембра, у 7.30 часова у Тумарама на Озрену. Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршава се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи. Ријеч је о "камионском путу", који иде правцем Бријесница Горња-Малчићи- Кврга-Боровци-Лозна-Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

Након марша, грађани ће се окупити код Цркве Светог Георгија у Стогу, у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија и положени вијенци. Вијенци ће бити положени и код споменика и крста подигнутих као знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" или "Фарз".

Извор: СРНА