latinica  ћирилица
24/08/2017 |  10:47 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Галијашевић: За ношење бурке 100 а за џихад 300 евра (ВИДЕО)

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је да радикалне исламистичке групе из Саудијске Арабије мјесечно исплаћују по 300 евра појединцима у БиХ који потпишу уговор о томе да ће се одазвати позиву на џихад, без обзира у којем се дијелу свијета водила такозвана "света борба".
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd) -
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd)

"Саудијске невладине организације као што су `Ел Харамејн`, `Беневоленс интернешнел` и `Таибах`, које се већ годинама налазе на црним листама Савјета безбједности УН због повезаности са тероризмом, главни су финансијери радикализације Бошњака у БиХ", каже Галијашевић.

Галијашевић каже да ове групе мјесечно плаћају по 100 евра женама у БиХ које прихвате да цијело тијело покрију по строгим шеријатским правилима.

"Иста новчана сума плаћа се и бошњачким мушкарцима који пристану да пуштају дуге вехабијске браде, а уколико цијела породица пређе на практиковање радиклане верзије ислама за то се добија додатни мјесечни бонус од 200 евра", рекао је Галијашевић за "Еуроблиц".

Он каже да је свима који живе у Федерацији БиХ већ дуго познат овај цјеновник, додајући да је то јавна тајна у свим већим градовима. Галијашевић је рекао да је тачна недавна изјава аустријског министра спољних послова Себастијана Курца да се у Сарајеву женама плаћа да потпуно покривене излазе на улицу.

Социолог религије из Тузле Мехмедалија Нухић рекао је да лично познаје велики број донедавних бошњачких атеиста или сљедбеника умјерене бошњачке верзије ислама који су добили новац за "много чвршће повезивање са Алахом".

Нухић наводи да је посебно занимљив случај жене која је од модерно одјевене особе почела да излази у град потпуно покривена.

"Ствари су се промијениле када је из неких разлога неколико мјесеци престала да јој стиже новчана уплата, послије чега је поново почела да се одијева модерно", каже Нухић.

Извор: РТРС, СРНА