latinica  ћирилица
24/08/2017 |  14:08 | Аутор: РТРС

Костић: Срби у Македонији потенцијално "жртвено јагње"

Срби у Македонији потенцијално су "жртвено јагње" за све проблеме који се буду дешавали у македонском друштву, изјавио је данас предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Иван Костић.
Иван Костић (Фото: dveri.rs) -
Иван Костић (Фото: dveri.rs)

Он је оцијенио да се македонском премијеру Зорану Заеву "тешко може вјеровати" да ће чувати безбједност 30.000 грађана српске националности у Македонији због поступака које чини од доласка на власт, саопштено је из "Двери", чији је Костић посланик.

Костић је истакао да постоји озбиљна бојазан да македонска власт не почне да копира моделе из Хрватске и Црне Горе, што није био случај протеклих година док је у власти била Демократска партија Срба у Македонији.

"Поготово ако се зна за огроман притисак албанског мафијашког лобија који контролише власт и који присиљава Заева да усвоји Тиранску платформу и Резолуцију о геноциду над Албанцима од 1912. до 1956. године, где ће опет за све бити окривљени Срби", навео је Костић.

Он је поручио да и убрзани процес приступања Македоније НАТО пакту, тешко да може да побољша регионалну стабилност, једино ако та стабилност није условљења урушавањем суверенитета Србије.

"Иницијатива Македоније да се Косово прими у УНЕСКО, показује да се Македонија са оваквим премијером не може више сматрати пријатељем Србије и да наша власт треба да изналази нове методе и нове савезнике за заштиту Срба на Балкану, у изнова наметнутој идеји стварања велике Албаније", каже Костић.

Извор: Срна