latinica  ћирилица
25/08/2017 |  16:34 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

На ВМА прва имплантација аортног залиска без хируршког реза

На Војномедицинској академији у Београду први пут је урађена имплантација аортног залиска без хируршког реза код двоје пацијената доби 82 и 77 година, који се успјешно опорављају.
ВМА - операција - Фото: СРНА
ВМА - операцијаФото: СРНА

Захвате је извео кардиохируршки тим ВМА који чине љекари клиника за ургентну интерну медицину, кардиологију, кардиохирургију, васкуларну и ендоваскуларну хирургију, анестезиологију и Института за радиологију.

Операције су урађене уз асистенцију професора доктора Матјажа Бунца из Клиничког центра Љубљана.

Метода перкутане, односно нехируршке уградње аортног залиска, којој претходи детаљно клиничко испитивање здравственог стања пацијента, у развијеним земљама уведена је у редовну клиничку праксу, а током посљедњих година у свијету се обавља више перкутаних, него отворених хируршких захвата.

Ова интервентна транскатетерска процедура уградње аортног залиска /ТАВИ/ изводи се приступом кроз препонске артерије и значајно смањује дужину трајања интервенције на срцу.

Индикована је превасходно код пацијената старијих од 65 година са тешком аортном стенозом /сужењем аортног залиска/ и повећаним ризиком од оперативног лијечења класичним захватом уз отварање грудног коша.

Извор: СРНА