latinica  ћирилица
26/08/2017 |  09:24 ⇒ 15:11 | Аутор: РТРС

Чавошки: Референдумско питање о НАТО мора бити јасно постављено

Професор Правног факултета у Београду Коста Чавошки сматра да би референдум о НАТО у Републици Српској имао смисла и оправдања само ако је питање које се поставља једноставно, те да би оно требало да гласи "Да ли сте за то да Српска и БиХ уђу у НАТО или не?".
Коста Чавошки (Фото:nspm.rs) -
Коста Чавошки (Фото:nspm.rs)

Чавошки оцјењује да референдум има смисла само ако се на питање одговара са "да" или "не".

Према његовим ријечима, да ли ће се нешто признати као ваљана одлука на референдуму или неће не зависи од правних начела, јер тога нема у међународним односима, него од реалполитичких интереса.

- Када су се, рецимо, Словенија и Хрватска отцјепљивале од СФРЈ, онда је такозвана међународна заједница сматрала да је то легитимно. Оног тренутка када се Крим придружио Русији, под којом је раније био неколико вијекова и који је превасходно насељен Русима, и дан данас сви то оспоравају - рекао је Чавошки за Спутњик.

Када је ријеч о могућности да Србија евентуално распише референдум о уласку у НАТО, Чавошки сматра да ће та одлука зависити од претходне процјене западних сила какав ће бити одговор грађана.

Он је подсјетио да је за Црну Гору била процјена да ће се грађани изјаснити против приступања њихове земље НАТО-у тако да референдум није био одржан.

- Од исте процјене зависи признање таквог референдума. Ако одлука буде позитивна, они ће га признати. Ако се одржи референдум гдје би одлука била негативна, онда се зна да се референдум не може поново расписати за дужи број година. То је сад случај у Великој Британији - закључио је Чавошки.

Извор: Спутњик