latinica  ћирилица
26/08/2017 |  17:53 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

"СНСД није био у причи о реформи одбране него ПДП и СДС"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ниједан члан СНСД-а није био ни у каквој причи о реформи одбране, него су то били људи из СДС-а и ПДП-а 2005. године када су били на власти у Српској када је и донесена и проведена ова реформа.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

- Иванићев најбољи партијски сарадник Игор Црнадак је био замјеник министра одбране 2009. године и предсједник Комисије Савјета министара за НАТО интеграције. Управо на његов приједлог је Предсједништво БиХ и донијело одређене ствари везано за апликацију за Акциони план за чланство у НАТО - рекао је Додик, коментаришући Иванићеве оптужбе да је СНСД одговоран за отпочињане МАП-а и увођење судова у случајеве војне имовине.

Предсједник Српске је оцијенио да МАП и није проблем јер то није чланство у НАТО, него само процедура прилагођавања земље која се креће на путу ка НАТО-у, а одлуку о приступању овој алијанси треба донијети накнадно.

- Није била грешка везано за МАП јер је опште опредјељење тог времена била сарадња у оквиру Партнерства за мир. Чак је и Русија у то вријеме веома блиско сарађивала са НАТО савезом кроз причу о Партнерству за мир, у коју је ушла 1994. године - рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да је тада владао један сасвим други амбијент, али је потпуно лицемјерно и само Иванићу својствено да нетачним подацима покушава да себе прикаже као некога ко је потпуно безгрешан у свему и "који, ето, нажалост, мора да проводи нечије туђе нечасне одлуке".

- Треба га питати шта је говорио и шта је прихватио да уради када је био недавно у посјети у Бриселу и на његове изјаве када је био министар иностраних послова БиХ када се причало о реформама одбране - рекао је Додик и додао да су опште познате позиције Иванића које је имао у Великој Британији.

Он је констатовао да се Иванић, након 10 дана ћутања о одлуци Уставног суда БиХ, сада досјетио да каже да је крив Додик зато што се Српска жалила суду.

- Да се нисмо жалили онда би сад изашао и рекао да се нисмо ни жалили. Покушале су се искористити све правне могућности, знајући да Суд суди на тај начин. Да би створили прилику за неко касније судовање пред европским институцијама морали бисте да искористите све судске инстанце у Републици Српској и БиХ - рекао је Додик.

Он је истакао да Иванић сада опет "петља" са неком причом о томе како ће судови одлучивати о имовини, што је њему својствено, иако је Додиково мишљење да судови не треба да одлучују о имовини у БиХ.

- Једина одлука коју судови могу да донесу је да имовина припада ентитетима - нагласио је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да је Иванићу лакше да дође из Сарајева у Бањалуку и да "оплете" по Републици Српској и да само ту пропагира кривца, да не каже да је правосуђе у БиХ такво какво јесте - да није легитимно, да није легално.

- Сва ова прича је прича о имовини коју покушавају да нам отму. Ја сам покушао да неколико пута, разговарајући о тој теми и са тадашњим /федералним/ премијером /Неџадом/ Бранковићем, направим споразум у корист Републике Српске и да са лидерима договоримо, а Иванић каже "па из споразума су искочили Бошњаци". Замислите!? Зашто су искочили, па има да се држимо споразума - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је тај споразум потписао заједно са некадашњим лидером СДС-а Младеном Босићем, дакле били су укључени и представници Иванићеве коалиције, па зашто сада прихватити олако да муслимани кажу "ми ћемо узети оно што хоћемо, оно што нећемо - нећемо".

- То је Иванићева политика, додворавање муслиманима, а конфронтирање овдје у Републици Српској - рекао је Додик и додао да Иванић сада враћа муслиманима и Бошњацима који су на прошлим изборима гласали за њега да побиједи за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, јер би без тих гласова он био опозициони политичар.

Он каже да јавност савршено добро зна да шта год изјави лидер СДА Бакир Изетбеговић, Иванић не реагује на његове изјаве и каже: "пусти нека се тиме бави Република Српска".

- Иванић је један политичар који не обавља своје политичке дужности и који покушава да оправда своју "дебелу хладовину", у којој ништа не ради, гдје се ништа не креира и ништа не покушава да уради, већ увијек криви неког другог. То је типично за оне који не воле да раде или не желе да раде. Иванић то управо и чини и ништа ту нема ново - рекао је Додик.

Он каже да другачије не би могли ни објаснити многе ствари које је Иванић пропустио да уради или је тако накарадно урадио само зато да не би имао сукобе са Сарајевом, са муслиманима који гласају за њега или са странцима који су му ментори.

- Иванић покушава да сада прикупи за себе алиби за своје понашање. За њега је увијек неко други крив. Када купи БМВ-а онда му је крив /тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Небојша/ Радмановић јер је раније некада, наводно, као нешто имао више. Или када заврши реформу одбране кроз чињеницу да задржи 9.500 војника, а варијанта је била да то буде 3.500 и да мање кошта - рекао је Додик.

Он каже да Иванића треба питати и за оно што је учинио везано за фискални систем када је, кршећи Дејтонски споразум, трајно пребацио приходе Републике Српске на ниво БиХ.

- Иванић је још од првог мандата у Влади прихватио индиректне порезе и изворне фискалне приходе пребацио на ниво БиХ и тиме ставио у фискални поданички положај Републику Српску за сва времена. Наравно, он ће сада изаћи и рећи да је то био добар потез. Па наравно, све што он ради за њега је добро. И он ништа друго и не зна него пјевати себи лијепе пјесмице у којима он ужива, а његови скакутавици око њега аплаудирају - рекао је Додик.

Он каже да Иванића ништа од овога не дотиче и опет ће бити неко други крив за његову сујету. Додик каже да Иванић сматра погрешним приједлог о референдуму али је проблем што Иванић нема никакав приједлог и што се "увијек крије у некој завјетрини".

- Нека мало погледа па онда објасни те своје спекулације и све лажи. Зашто је 2005. године донесена реформа одбране, ко је тада био у власти. Какав је закон и шта тамо каже. Послије тога су само покушали да се то одбрани кроз споразум који сам направио са Бранковићем, кроз споразум са лидерима и враћао позицију Републици Српској да суверено одлучи о томе да ли жели или не жели у НАТО - рекао је Додик.

Он каже да је референдум једини начин да се то уради.

- То што се Иванић не слаже није неочекивано, питање је што није одмах изразио неслагање - рекао је Додик.

Предсједник Српске је додао да је алиби Иванићева изјава да је референдум о приступању НАТО-у бесмислен док Србија није у овом савезу, јер Србија има свој став, па га мора имати и Република Српска.

- Ми морамо да донесемо своје одлуке. Србија је донијела одлуку да је неутрална, па хајде да и ми донесемо одлуку да смо неутрални и да смо ван статуса, а не да кажемо да пратимо. То ништа не значи, то није одлука, него само прича, демагогија, ми морамо да одлучимо и да о томе донесемо одлуку - рекао је Додик.

Додик је оцијенио да пред парламентом Српске треба ревидирати одлуку из 2005. године коју је усвојила Народна скупштина у којој су тада већину чинили СДС и ПДП који су гласали за то.

- Наравно, СНСД је тада подржавао пут интеграција, тада смо и ми сматрали да то тако треба да буде, али дошла су нека друга времена. Нема одлука за сва времена. Ово је вријеме које тражи нека нова одлучивања и зато Иванић није у праву. Он ће наставити да ужива у том свом лажном сјају о великом политичару и борцу - рекао је Додик и додао да Иванић ништа не ради, а шта год уради иде на штету Републике Српске.

Извор: СРНА