latinica  ћирилица
27/08/2017 |  17:27 | Аутор: РТРС

Ако је урин таман, тијелу недостаје воде

Уколико вам је боја урина тамножута а доброг сте здравља, то значи да организму недостаје вода. До концентрованијег састава мокраће долази због тога што су бубрези принуђени да штеде воду и луче смањену количину урина. Стање дехидрираности може да узрокује и појаву уринарне инфекције, као и "напад" бубрега код оних људи који имају камен или пијесак.
Урин (Фото: Thinkstock) -
Урин (Фото: Thinkstock)

Докторка Гордана Пековић Перуничић каже да, уколико стање недостатка воде у организму потраје, долази и до поремећаја у балансу електролита, који су неопходни за све биохемијске процесе у тијелу:

- Због неуношења довољне количине течности долази и до смањеног протока крви кроз бубреге, а неријетко и до акутне бубрежне слабости. До попуштања функције бубрега могу да доведу и крварења, повраћање, опекотине, шок и срчана инсуфицијенција, односно слабост.

И покретање камена или пијеска у бубрезима, које је изузетно болно, захтијева хитну медицинску интервенцију.

- Основу стварања каменца у бубрезима чини велика густина мокраће, односно мокраћа са мало воде - каже др Пековић Перуничић.

Дефицит воде доводи до скупљања и таложења каменца, који може да се састоји од калцијум-оксалата, калцијум-фосфата или од кристала мокраћне киселине. Настанак различитих врста камена у бубрегу у непосредној је вези са исхраном која садржи висок проценат протеина животињског поријекла. Јер, што веће количине протеина животињског поријекла узимамо путем хране, наши бубрези морају да излуче више калцијума.

Да до "напада" бубрега не би дошло, важно је уношење довољне количине течности, најбоље обичне воде. Свако би требало да дневно попије од литар и по до два литра воде, али довољна количина течности одређује се и зависно од физичке активности, навика у исхрани, мишићне масе и старосне доби.

Редовне контроле

Поремећај мокрења, превелика или премала количина излученог урина, појава отока, само су неки од знакова да бубрези не раде како треба. Скуп свих ових симптома указује на развој хроничне болести бубрега, која може да се спречи редовним контролама састава урина.

Извор: Вечерње новости