latinica  ћирилица
28/08/2017 |  08:31 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Свједок чуо да је Азра Башић заклала Благоја Ђураша

У наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, заштићени свједок "С1" изјавио је данас да је од војне полиције чуо да је Азра Башић заклала Благоја Ђураша.
Суђење Азри Башић - Фото: РТРС
Суђење Азри БашићФото: РТРС

Овај свједок Тужилаштва БиХ рекао је да су га 19. марта 1992. године заробили припадници војне полиције Хрватског вијећа одбране јер је био против њих и није хтио ићи у рат, након чега је спроведен у Дом ЈНА у Дервенти.

Он је потврдио да је ту затекао српске затворенике које је познавао, те да су касније довођени и нови, међу којима су били и цивили из насеља Чардак.

"Према затвореницима се ужасно поступало, а нарочито према мјештанима из Чардака који су заробљени на Васкрс 1992. године. Сви су малтретирани, војни полицајци су их изводили на испитивање и већ на излазу из мале просторије у којој смо, због недостатка простора, стајали у ставу мирно, почело је ударање. Враћали су се у тешком физичком и психичком стању, а из страха нису говорили ко их је тукао", испричао је свједок.

Он каже да је познавао Благоја Ђураша, додајући да је, након изласка из Дома ЈНА, од војне полиције чуо да је убијен и да га је заклала Азра Башић. Потврдио је да није видио његово тијело и да не зна шта је с њим било.

"Азру сам први пут видио у другој половини априла 1992. године. Била је у униформи, имала је пиштољ, опасач и нож у чизми. Видио сам је још два -три пута. Била је арогантна, чак и војни полицајци нису смјели да јој се супротставе. Ућуткавала их је и тражила да се сви затвореници пошаљу у логор или ликвидирају", навео је свједок "С1".

Према његовим ријечима, у Дервенту су долазиле војне формације из Хрватске, а једном од њих руководила је Башићева.

Азра Башић оптужена је да је као припадник ХВО-а од 26. априла до почетка маја 1992. године учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Термин одржавања наредног рочишта, којем би требало да приступе један свједок и два вјештака, биће накнадно утврђен.

Извор: СРНА