latinica  ћирилица
29/08/2017 |  11:11 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Босна "мила" терористима

Експерт за безбједност Џевад Галијашевић потврдио је претпоставке европских званичника.
Терористи - везе са БиХ - Фото: РТРС
Терористи - везе са БиХФото: РТРС

- Ако смо свјесни чињенице да међу нама, потпуно слободно, иако без држављанства, шета данас Тарик Махмуд Ахмед ел Сабах, један од најозлоглашенијих терориста, човјек који је између осталог измислио експлозивну ципелу и експлозиве у хемијским оловкама и играчкама, човек кога нам је прослиједила Америка, јер је протјеран из Египта, онда не треба да нас чуди закључак чешког предсједника Милоша Земана да БиХ постаје "терористичка база Европе" - рекао је за "Новости" експерт за безбједност и тероризам из Републике Српске Џевад Галијашевић.

- Оно што је Себастијан Курц назвао паралелним друштвом, а што реис Кавазовић зове паралелним џематима, то је Земан само потврдио, али на свој начин и то не зато што је он забринут за БиХ, већ зато што Босна на тај начин постаје озбиљна пријетња окружењу и Европској унији. Учестало оглашавање битних људи из Европске уније о овој теми, представља, у ствари, упозорење да БиХ под хитно сиђе са овог пута, да онемогући даље функционисање паралелних друштава, да раскине са радикалном исламистичком прошлошћу, иначе слиједи изолација - упозорио је Галијашевић.

Он додаје да је БиХ још одавно плодно тло за будућу терористичку базу.

- У овој земљи и даље постоје 64 паралелна џемата, такозвана вехабијска насеља од којих су већина прихватила да буду интегрисана у Исламску заједницу, а 22 функционишу посебно, као паралелни џемати, и о томе смо чули само вјерски аспект, а не и став безбједносних агенција на заједничком нивоу. Само у БиХ, 600.000 особа пролази кроз агенције, досијее, као терористи, или сарадници лица која дјелују и помажу терористичке организације. Преко 100.000 представља ту базу вјерске подршке терористима. Припадници одреда "Ел муџахедин" и даље слободно шетају БиХ, никада нису процесуирани. Нико у региону нема шест осуђеника који су по деценију провели у Гвантанаму, а шетају без адекватног надзора - додао је Галијашевић.

Медији склони "шеријату"

Галијашевић истиче да нису само вјерске заједнице те под чијим се рухом крије тероризам, већ и поједини медији у БиХ.

- Ми, овдје, на сцени имамо обавејштајне структуре из Саудијске Арабије, хуманитарне организације које су на листи забрањених, јер финансирају тероризам, имамо турску Анадолију и новинску "канализацију" звану Фактор, иранске телевизије Сахар и Бехар, и даље уредно егзистира турски Алиахбар, културни клуб којег је у рату отворио њихов министар иностраних послова. Турска, такође, у потпуности контролише обавјештајно-безбједносни апарат БиХ. Ако су Срби, Хрвати и Бошњаци у БиХ прихватили да живе с тим, Европа неће сигурно - каже Галијашевић.

Извор: Вечерње новости