latinica  ћирилица
29/08/2017 |  17:35 | Аутор: РТРС

Суђење Симатовићу и Станишић- Свједочио свједок оптужбе

На поновљеном суђењу пред Хашким трибуналом бившим српским званичницима Службе државне безбједности Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, свједок оптужбе Марко Миљанић рекао је да су српске снаге у јесен 1991. године убиле 75 Хрвата, "претежно цивила", у селу Шкабрња у Книнској Крајини.
Франко Симатовић и Јовица Станишић - Фото: РТРС
Франко Симатовић и Јовица СтанишићФото: РТРС

Према хашкој оптужници, снаге које су починиле злодјела у Шкабрњи биле су тада под контролом СДБ Србије, односно њених званичника Станишића и Симатовића.

Миљанић, који је био командант одбране села Шкабрња, рекао је да су му током напада припадника ЈНА "убијени отац, брат и седам рођака", али да није видио ко је тачно починио злочине над цивилима у Шкабрњи, него је то чуо од очевидаца, пренијели су београдски медији.

Он је додао да се његова накнадна сазнања подударају са извјештајем безбједносног официра ЈНА мајора Бранислава Ристића да су починиоци били припадници крајишке Територијалне одбране, "добровољци из Србије" и група коју је водио припадник милиције Крајине Горан Опачић.

Током унакрсног испитивања, на питање Јана Едвардса, браниоца првооптуженог Станишића, да ли зна ко је тачно напао Шкабрњу, свједок је рекао да је сигуран за ЈНА и МУП Србије или Крајине, док је за добровољце чуо.

Одговарајући на питања Станишићевог адвоката, свједок је потврдио да су хрватске снаге у Шкабрњи имале неколико минобацача који су били смјештени 150 метара од цркве, као и противтенковски топ.

Миљанића ће сутра унакрсно испитивати браниоци другопуженог Симатовића.

Извор: СРНА