latinica  ћирилица
29/08/2017 |  18:41 | Аутор: РТРС

Скривени знакови депресије

Ствари нису увијек тако једноставне и очигледне кад је о депресији ријеч. Доносимо неколико изненађујућих знакова који могу указивати да је то што вас мучи - депресија.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Недостатак воље да устанете из кревета. Потпуно обогаљено самопоштовање. Стална исцрпљеност и потреба за повлачењем и изолацијом. Већина људи препознала би класичне симптоме депресије кад се испоље у пуној снази. Али, ови стереотипни маркери ни близу не покривају комплетну слику овог стања од којег пати све више људи широм свијета. Процјене Свјетске здравствене организације кажу да са депресијом живи око 300 милиона људи.

- Депресија је стигматизована, као и већина менталних болести, тако да особе које пате од депресије често то одбијају да признају, поричући да имају проблем - каже др Сузана Куперман, психијатар из Њујорка.

- Људи су навикли да се боре са стресним ситуацијама и депресивним епизодама, па кад им неко са стране скрене пажњу, буду и изненађени кад се испостави да јесу у депресији - додаје она.

Депресија има толико лица, да није ни чудо што се често прикраде непримијећена. Зато вам доносимо неке неочекиване симптоме који могу указивати на то да сте у депресији. Али, имајте у виду да се, кад сте у депресији, они не јављају повремено, већ са њима живите из дана у дан... Током врло дугих периода.

Хобији у којима сте уживали више вам не представљају задовољство

Депресију често повезујемо са генералним губитком осјећаја задовољства животом, које се може огледати у изостанку сексуалног задовољства, у томе да нам дружење са људима постаје мучно и неподношљиво, или у нечему тако једноставном као што је осјећај да више не уживате у ситним хобијима који су вас раније чинили срећним.

Наравно, ако недјељу, двије нисте расположени за хеклање, или шта год да је био ваш хоби, то не значи да сте у депресији. Али, ако сте раније уживали у кувању, а сада из дана у дан, из недјеље у недјељу, из мјесеца у мјесец у кухињу улазите као на робију... то је већ друга ствар.

- Није лако препознати депресију, људима је тешко да то себи признају - каже др Куперман.

Ако примијетите да више немате воље да се бавите стварима у којима сте раније уживали, ако више нисте мотивисани, ако немате воље ни за шта, ако не осјећате ни траг некадашњег задовољства, чак и ако се натјерате да радите то што вам је некад било извор добре енергије и испуњавало вас радошћу... Онда то није добар знак. Можда би требало да потражите помоћ.

Лако губите живце

Да ли имате утисак да вам је, генерално, "кратак фитиљ", иако то није у складу са вашом природом и темпераментом?

Претјерана иритабилност и неконтролисани бијес су симптоми који се јављају код више од половине људи који су се суочили са дужим или краћим депресивним епизодама у животу.

Некарактеристично бурне агресивне епизоде могу бити симптом депресије и код одраслих и код дјеце, каже др Куперман.

Будите се јако рано

Постоје и вегетативни симптоми депресије, који укључују мањак енергије и поремећај уобичајених образаца спавања.

- Особе које су у депресији спавају или дуже него раније, што је симтом који и на прву лопту повезујемо са депресијом, или упадљиво краће него раније, будећи се јако, јако рано - објашњава др Куперман.

Иако се проблеми са успављивањем и спавањем генерално чешће приписују анксиозности него депресији, буђење јако, јако рано ујутру, око четири или пет сати рецимо, такође је један од мање очекиваних симптома депресије.

"Навучени" сте на друштвене мреже

Да ли на Фејсбуку или Инстаграму проводите много више времена него раније?

Др Куперман каже да је то бескрајно скроловање једна од несвјесних тактика којима прибјегавају људи којима још није постављена дијагноза депресије, не би ли некако побјегли од тога како се осјећају, од онога што их узнемирава.

- То је скретање пажње, које вам даје и мали подстрек, или илузију подстрека, јер сваки пут кад добијете поруку или неки лајк, ви имате мали налет адреналина - каже она. 

Али, то то функционише само неко вријеме, а ви настављате да трагате за тим "адреналинским шоком" који изостаје, јер сте - у депресији.

Промијенила вам се тјелесна тежина

Депресију често прате и промјене апетита, било да се он појача, било да се смањи.

- Има људи који ће губити килограме, што ће их можда у старту обрадовати - објашњава др Куперман.

- Али, како вријеме буде пролазило, тај губитак апетита довешће до пада енергије, и нећете имати снаге ни за шта - каже она.

С друге стране, има људи који на депресију реагују појачаним апетитом, који током дана посежу за храном која садржи шећере и масти, не би ли некако подигли ниво енергије, који несвјесно осјећају.

- Али, зафали вам енергије, поједете чипс, а онда се осјећате још горе, и самопоуздање вам опада. Гојите се и мрзите себе, и то је зачарани круг - објашњава др Куперман.

Ако примијетите неке од ових симптома... Ако се јако дуго осјећате јако лоше, ако је ваша прва јутарња помисао да отпузите у мрак, склупчате се и умрете... Потражите помоћ. Биће вам боље. Не одмах, и не преко ноћи, али биће вам боље. Мало по мало.

Извор: Мондо