latinica  ћирилица
30/08/2017 |  14:59 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Српска трага за 1.670 несталих бораца и цивила (ВИДЕО)

Поводом обиљежавања 30. августа, Међународног дана несталих лица, симболично у пет минута до 12 положени су вијенци на спомен-костурницу у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу, у којима се налазе ексхумирани неидентификовани посмртни остаци 657 тијела српских жртава. Српска још трага за 1.670 бораца и цивила.
Дан несталих - обиљежавање (Архив) - Фото: РТРС
Дан несталих - обиљежавање (Архив)Фото: РТРС

У спомен-костурницама Републике Српске у Бањалуци је 316, Источном Сарајеву 275, а у Невесињу 66 неидентификованих посмртних остатака српских жртава.

Милан Мандић, предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије, који већ 26 година тражи оца и четири најближа рођака, рекао је да се, нажалост, нигдје није дошло у тражењу и идентификацији несталих Срба.

Нагласио је да бошњачки члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић има подршку свих институција у ФБиХ, па и БиХ, док српски члан Милутин Мишић нема ничију подршку.

Предсједница Одбора погинулих и заробљених бораца БОСР за Сарајевско-романијску регију Славица Попић Харт рекла је да су породице које већ 20 година траже нестале огорчене.

- Тијела која су досад пронађена идентификовала је Комисија за тражење несталих Републике Српске, а Институтут за тражење несталих БиХ не ради свој посао - тврди она.

Предсједник парламента Недељко Чубриловић апеловао да се убрза рјешавање питања несталих лица. Из Одбора за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине поручују да институције Српске морају саме наћи начин да
почну са идентификацијом посмртних остатака.

- Ово би требало да буде "приоритет свих приоритета", како би се након 20 и више година овај проблем рјешавао у Републици Српској - рекао је предсједник Одбора Недељко Гламочак.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће Влада Српске обезбиједити средства за идентификацију 650 посмртних остатака српских бораца и цивила у три спомен-костурнице у Српској. Премијерка је најавила састанак са представницима БОРС-а на којем ће ово бити једна од тема.

- Мислим апсолутно да треба то да финансирамо, али оно што је проблем јесте да постоји велико незадовољство радом Института за нестала лица БиХ у свим његовим сегментима, укључујући и овај дио који се односи на идентификацију - рекла је Цвијановићева.

На подручју Источне Херцеговине тражи се још 85 лица, а у костурници на Гвозду налазе се 98 неидентификованих посмртних остатака.

И представници Борачке организације и Општинске организације Црвеног крста у Мркоњић Граду положили су вијенац на централни споменик погинулим борцима на Тргу српске војске.

И делегације братуначке општинске Борачке организације, Удружења несталих лица Братунац-Сребреница и Удружења логораша регије Бирач положиле су данас цвијеће код централног Спомен-крста на градском гробљу у Братунцу поводом обиљежавања Међународног дана несталих и одали почаст погинулим српским борцима и цивилима.

На подручју ових општина још се трага за посмртним остацима педесетдвоје Срба. Изражено је жаљење што се у Институту за нестала лица БиХ, тражење и идентификација лица обавља по националној основи, уз фаворизовање бошњачких жртава.

Међународни дан несталих обиљежен је и у Бијељини, полагањем вијенаца на спомен-обиљежје Мајкама погинулих српских синова.

Обиљежавање Међународног дана несталих у Петрову

Код Манастира Светог Николе на Озрену код Петрова, служењем парастоса и пологањем вијенаца обиљежен је Међународни дан несталих. Са скупа је поручено да су незадовољни радом Института за нестала лица БиХ и да овим темпом ни за 40 година неће бити пронађени нестали и побијени Срби у протеклом рату.

Радушка Павловић је протјерана из Возуће гдје јој је погинуо муж Милан, а жив заробљен двадсетоједногодишњи син Слађан за чијим костима још трага.

- Колико ми је тешко зна једино мајка која је изгубила дијете - каже Павловићева.

Злочини над српским војницима и цивилима на Озрену имају све карактеристике ограниченог геноцида- поручено је са 12. обиљежавања Међународног дана несталих на Озрену.

- Ако се овим темпом буде радило, као што то ради Инситут за нестале БиХ, процес тражења несталих неће се завршити наредних 40 година. За девет година пронађено је 380 несталих, то је дакле око 40 годишње, што је заиста тужно - рекао је Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божана Живковић Рајилић рекла је да је потребно убрзати хапшење ратних злочинаца над Србима, а нестале Србе пронаћи и сахранити.

Од 2008. године до данас су пронађене 29 локација са посмртним остацима, али Тужилаштво БиХ није ништа предузело - истичу у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

- Ми смо документовали све што се могло документовати. Правда је недостижна, а тужилаштва и судови проводе је селективно - каже изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић.

На спомен крст код манастира на Озрену представници бројних борачких организација и институција Српске положили су цвијеће у знак сјећања на нестале и погинуле на Озрену у протеклом рату.