latinica  ћирилица
30/08/2017 |  17:45 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Главни ревизор одлуку о смјени оставља Народној скупштини (ВИДЕО)

Оставка или смјена главног ревизора Душка Шњеготе и данас је главна политичка тема. Шњегота понавља да остаје при налазима ревизије, за које каже да су спроведени у складу са Законом и професијом. Са његовом констататацијом да је Народна скупштина мјесто у којем се расправља о ревизорским извјештајима, али и именује и разрјешава главни ревизор, сагласна је и премијерка Жељка Цвијановић. На захтјев опозиције да министар финансија поднесе оставку и да њих двоје буду јавно саслушани, Цвијановићева одговара да је видљиво да је опозиција постала деструктивна, јер предлаже чак и тучу у Парламенту.
Смјена Шњеготе - Фото: РТРС
Смјена ШњеготеФото: РТРС

За главног ревизора постоји само једна адреса на којој његова смјена може бити тема расправе - парламент Српске који га је, прије непуних пет година, и именовао. Категорички демантује било какву политичку опредијељеност и намјеру да се извјештајем обмани јавност. Све стране позива на аргументован и демократски дијалог.

- Овај дијалог могуће је организовати искључиво у институцијама система, прије свега Народној скупштини и њеним овлашћеним тијелима, јер Народна скупштина, као највиши законодавни орган, обезбјеђује претпоставке за рад Главне службе за ревизију, разматра њене годишње извјештаје, поставља и разрјешава главног ревизора и његовог замјеника - наводи Шњегота.

Ревизор и Влада извјештај виде другачије, али су сагласни да одлука о Шњеготиној смјени мора бити донесена у Парламенту.

- Онако како Скупштина буде рекла тако ће и бити, зато што је Скупштина надлежна за та питања - каже премијерка Српске.

У политичким круговима тема број један, ипак је изјава лидера СДС-а Вукоте Говедарице о начину на који ће се борити да Шњегота остане на челу ревизије.

- Ја сам спреман да се са својим колегама побијем у Парламенту, јер овдје се, изгледа, ствари неће рјешавати ако се добро не потучемо у Народној скупштини - рекао је Говедарица.

Ова изјава, кажу у СНСД-у, показује да се Говедаричиним налогодавцима жури и да су спремни да опозицију претворе у побуњеничку групу. Нервоза опозиције, кажу, говори о томе да они ревизију желе користити као оруђе у креирању властитог незадовољства унутар Републике Српске и да ту имају подршку креатора немира извана.

- Концепт је јасан - преко ревизије до побуне и улице. Знају ли шта слиједи касније или чекају нове инструкције креатора "обојених револуција", остаје да видимо - каже потпредсједник ове партије Никола Шпирић.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац истиче да је "видљиво да би се Говедарица тукао због једног персоналног рјешења, али да ћути када Бакир Изетбеговић каже да наставља политику Алије Изетбеговића".

Одговор Вукоте Говедарице на овакве тврдње СНСД-а је изостао. Како је навео у поруци, није био у прилици да даје изјаву. Његову изјаву о тучи тумачио је СДС-ов Економско-социјални савјет. Тврде да Говедарица није мислио на физички обрачун, већ на политичку борбе, која подразумијева и данашњу конференцију за новинаре. Од Шњеготе траже да не подлегне политичком притиску, а од министра финансија неопозиву оставку.

- Тражићемо у складу са законом јавно саслушање предсједнице Владе и министра финансија о поступку ревизије - навео је Славиша Раковић, члан Економско-социјалног савјета СДС-а.

Из Министарства финансија поручују да нико нема право да спријечи министра финансија да јавно износи ставове, па и о Главној служби за ревизију, која у извјештајима на непрофесионалан и тенденциозан начин лажно представља стање у Српској.

"Главна служба за ревизију је лажно оптужила Владу да је у току 2016. створила обавезе веће од буџетом одобрених средстава. Нико нема право, па ни главни ревизор да, позивајући се на независност, лажно оптужује буџетске кориснике којих је 119 и да их оптужује да скривају стварно стање од јавности", наводе из Министарства.

Премијерка Српске подсјећа СДС да су прије пет година били против Шњеготиног именовања, а данас га бране. Не спори им право да предлажу мјере, па ни саслушање, али не може, додаје, а да у њиховим наступима не препозна потпуну деструктивност.

- Од њих никад не чујемо ниједно рјешење за неки проблем, а нападају сваког ко понуди рјешење, које можда и није најбоље, али је рјешење. Нису у стању да дебатују о нечему, па онда кажу како би се тукли - каже Цвијановићева.

Могу и да предлажу и интерпелације, а Влада има право да о томе изнесе став, каже премијерка. У оним које је опозиција поднијела парламенту, Цвијановићева је пронашла бројне мањкавости - неажурни и нетачни материјали, тенденциозно постављене теме. При том, закључује предсједница Владе, подаци које тражи опозиција већ су уврштени у извјештаје који су или разматрани у Парламенту или ће тек бити предмет посланичке расправе.