latinica  ћирилица
01/09/2017 |  07:48 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Кампања за безбједније учешће ђака у саобраћају

У Броду ће данас бити озваничен почетак традиционалне републичке кампање "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас" ради што безбједнијег учешће ђака у саобраћају током цијеле школске године у Републици Српској.
Контрола саобраћаја - Фото: РТРС
Контрола саобраћајаФото: РТРС

Почетку кампање, која ће бити озваничена у Основној школи "Свети Сава" у 10.00 часова, присуствоваће министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић и генерални секретар Ауто-мото савеза Српске Ранко Бабић, који ће првачићима у овој школи подијелити саобраћајне букваре, мајице, распореде часова, бљескалице и образовне летке.

Прије посјете Основној школи "Свети Сава", Трнинић ће се састати са начелником Брода Илијом Јовичићем, најављено је из ресорног министарства.

Превентивну активност кампање заједно спроводе Министарство саобраћаја и веза Српске, Министарство унутрашњих послова, Министарство просвјете и културе, Агенција за безбједност саобраћаја Српске, АМС, ауто-мото друштва и локалне заједнице, саопштено је из АМС.

ИЗ АМС додају да се кампањом жели унаприједити знање и понашање код дјеце као ризичних учесника у саобраћају путем образовних материјала, свјетлоодбојних прслука, радио и телевизијских спотова.

Родитељи као најмотивисанији треба да пренесу дјеци елементарно знање неопходно за њихово правилно и безбједно учешће у саобраћају.

"Путем тих материјала родитеље желимо упознати о страдању дјеце, опасностима које их вребају у саобраћају, њиховом безбједном превозу, ограниченим психофизичким способностима у односу на одрасле, као и информацијама које су релевантне за њихово самостално и безбједно учешће у саобраћају", наводе из АМС.

Одговорност за безбједност дјеце, додаје се у саопштењу, увијек је на страни старијих, који дјецу нису научили безбједном понашању или их угрожавају својим понашањем и поступцима.

Представници АМС и ауто-мото друштава дијелиће образовне материјале у зонама основних школа широм Српске, те помагати да ђаци безбједно стигну у школу.

АМС подсјећа возаче да данас почиње нова школска година и позива их да возе опрезно у зонама основних и средњих школа, те да обрате посебну пажњу на ђаке који се крећу дуж коловоза.

Извор: Срна