latinica  ћирилица
03/09/2017 |  15:27 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Не игноришите грчеве у ногама

Ова непријатна појава јавља се и као пратећа тегоба обољења бубрега, шећерне болести, поремећаја функције штитасте жлијезде...
Ноге - Фото: flickr.com
НогеФото: flickr.com

Недостатак течности главни је узрок појаве грчева у мишићима. Пробадајући и интензиван бол најчешће настаје у ногама, мада може да се јави и у другим дијеловима тијела.Ово стање траје од неколико секунди до неколико минута. Ноћни спазам мишића јавља се одмах када се утоне у сан или ујутру по буђењу, а најчешће је посљедица слабе циркулације мада се јавља и када је тјелесна температура нижа од уобичајене.

Професор др Весна Стојанов, кардиолог-интерниста и начелница Центра за хипертензију Клиничког центра Србије каже да постоје и други узроци који доводе до јаке и неконтролисане контракције мишића која се локализује и изазива бол:

- Грчеви у ногама могу да буду и знак обољења бубрега, шећерне болести, периферног и централног нервног система, Паркинсонове болести, поремећаја функције штитасте жлијезде или паротироидних жлијезда као и мултипле склерозе - прича професорека Стојанов. - Код старијих особа грчеви су посљедица ослабљене циркулације артерија ногу, због чега настаје и осјећај хладноће као и бол послије дужег ходања. Код оних пацијената код којих атеросклероза напредује могу да се појаве болови и грчеви и у стању мировања. Поједини лијекови, као што су диуретици, могу да провоцирају појаву грчева и због тога се пацијентима који их користе у терапији савјетује редовна контрола нивоа електролита.

Учестала појава грчева у ногама захтијева обавезну посјету љекару. Одлагање рјешавања овог проблема код пацијената који болују од прогресивне атеросклерозе може да буде узрок ампутације ектремитета.

Грч у мишићима ногу дешава се и код здравих. Код трудница њихова појава је честа, нарочито у каснијим мјесецима трудноће због недостатка магнезијума и калцијума. Од грчева често пате и спортисти због таложења млијечне киселине у премореном мишићу и особе које живе у просторима са пуно влаге и у којима је висока температура. Јак и пробадајући бол усљед контракције у захваћеном мишићу није ријеткост ни код оних са слабом физичком кондицијом, али исто тако може да се јави и због прекомјерног физичког рада, најчешће чучања и других неадтекватних положаја. Од грчева у мишићима ногу често пате и жене које носе високе потпетице.

ПОМАЖЕ МАГНЕЗИЈУМ

Када су грчеви у мишићима посљедица поремећаја баланса течности и електролита, рецимо због дехидрираности, може да помогне магнезијум. Узимање овог минерала отклања болове дјелујући на узрок, помаже тренутно, али и дугорочно у релаксацији мишића. Магнезијум је, иначе, један од најважнијих минерала у људском организму. Укључен је у више од 300 биохемијских процеса, активира више 300 ензима, и веома је значајан за кардио-васкуларни, нервни и мишићни систем.

ПРЕВЕНЦИЈА

Да бисте спријечили појаву грчева, ноге приликом одмарања држите уздигнуте на јастуку. Од подједнаке важности је и надокнада магнезијума и да се попије најмање двије литре воде. Благотворан утицај има умјерена физичка активност, попут вожње бицикла, као и опуштајуће масаже цијелог тијела. Ограничите или сасвим избјегавајте алкохол и кофеин јер "извлаче" воду из организма, а пожељна је храна богата калцијумом и калијумом.

Извор: Вечерње новости