latinica  ћирилица
03/09/2017 |  15:44 ⇒ 15:58 | Аутор: РТРС

Кућне биљке које одлично утичу на здравље

Стиже нам јесен и тмурно, хладно, кишно вријеме које неријетко утиче на наше расположење. Како би се што боље носили с нерасположењем или депресијом, окрените се овим биљкама.
Лаванда (фото: http://danubius.bestoforum.net) -
Лаванда (фото: http://danubius.bestoforum.net)

Алое вера
 

Позната као "биљка бесмртности" међу Египћанима, ова биљка се традиционално држала поред врата како би чувала дом од злих духова и унијела позитивну енергију. Са научног гледишта прочишћава ваздух од уобичајених карциногених материја и емитује кисеоник ноћу, помажући нам да боље спавамо и будемо мање узнемирени ујутро. Такође откривено је да побољшава памћење и смањује депресију код мишева.

Спатифилум или мирни љиљан
 

Са својим упечатљивим, скулптуралним бијелим цвјетовима, ова биљка, осим тога што је предиван украс, има умирујуће дејство. Позната је по ефикасном уклањању спора плесни у ваздуху и неутралисању отровних гасова попут угљен моноксида и формалдехида. У суштини, спатифилуми су органски прочишћивачи ваздуха који ваш дом могу да учине још пријатнијим мјестом за боравак.

Лаванда


Ова биљка је хиљадама година медицински коришћена за смиривање живаца, ублажавање главобоља, спречавање несанице и као помоћ у депресији. Њен мирис још има главну улогу у ароматерапијским третманима, а истраживање из 2009. године открило је да мирис лаванде има опипљиво дејство на снижавање пулса у стресним ситуацијама.

Босиљак
 

Осим лијепих свилених листова и примамљивог мириса, омиљена свјежа биљка такође садржи велике количине органске материје зване линалоол који се обично користи у ароматерапији. Тим јапанских научника спровео је лабораторијско истраживање на пацовима и открио да изложеност линалоолу смањује појачани стрес и узнемиреност.

Бршљан
 

Ова романтична лозица је изузетно ефикасан прочишћивач ваздуха. Насини научници назвали су бршљан једном од најбољих биљака на свијету за филтрирање ваздуха. Изузетно је ефикасан у уклањању смога или секундарног дима у затвореном простору. Додатни плус је чињеница да се ова биљка изузетно лако одржава јер не захтијева много воде ни свјетла за раст.