latinica  ћирилица
03/09/2017 |  16:18 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Бошковић: РАК да прихвати жалбу РТРС-а и потврди своју професионалност (ВИДЕО)

Новчана казна коју је РАК изрекао РТРС и њеном генералном директору због неуступања опреме прњаворској телевизији К3, могла је да буде избјегнута да је РАК прихватио приједлог Одбора Јавног РТВ система о привременом цјеновнику уступања опреме, каже члан тог одбора и бивши члан Савјета РАК-а Слободан Бошковић. Очекује да ће Савјет РАК-а прихватити жалбу РТРС-а и поништити рјешење којим је РТРС кажњен и тако потврдити своју професионалност и независност. Не буде ли тако, каже Бошковић, који је и члан Управног одбора РТРС-а, наша медијска кућа своја права штитиће на суду.
РТРС - РТВ дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ домФото: РТРС


Осим онога на шта је указао генерални директор РТРС Драшко Милиновић, да је РАК изрицањем казне покушао да незаконито располаже имовином РТРС-а, постоји низ проблема на које треба указати, каже Бошковић. Рјешење којим је РТРС-у и њеном генералном директору изречена новчана казна у укупном износу од 60 000 марака, нема упориште ни у једном закону у БиХ. Поготово, истиче бивши члан Савјета РАК-а, не у Закону о кокумникацијама и Политици сектора емитовања која је истекла прије пет година. 

"Вјерујем и убијеђен сам да ово, да кажем, под наводницима политички исфорсирано и законски неодрживо рјешење генералног директора, да ће Савјет РАК-а као апелационо тијело, ставити ван снаге и уважити нашу жалбу на ово рјешење", каже Слободан Бошковић, бивши члан Савјета РАК-а.

Бошковић подсјећа да се ни у једном закону у БиХ не помиње ријеч “дигитализација” - процес који се у БиХ већ десет година одвија на основу одлука, смјерница, закључака три институције – РАК-а, Министарства транспорта и комуникација и Савјета министара БиХ. 2010.године донесена је Одлука о усвајању дигитализације микроталасних веза јавних РТВ система БиХ, према чијем је члану 4 за процес дигитализације задужен Одбор јавног РТВ система БиХ. Као члан тог одбора, Бошковић наводи да њихове закључке и приједлоге, РАК, министарство и Савјет министара нису уважавали. Сагласност нису дали ни на привремени цјеновник. 

"Ми бисмо одмах почели емитовање са ТВ К3 у дигитали. Међутим, РАК је одбио да да сагласност на једногласан закључак Одбора система на тај приједлог о привременом цјеновникук коришћења наше опреме у те сврхе. На основу тога је могао да се склопи уговор и цијела ова гужва, казна и узурпација не би могла да се деси", навео је Бошковић.

Али се догодила. РТРС остаје при ставу да неће испоштовати наредбу РАК-а да без накнаде уступи своју опрему приватној телевизији. Управа подсјећа да одржавање опреме за пренос и емитовање дигиталног програма, нашу медијску кућу, мјесечно кошта 170 хиљада марака. 

"РТРС је власник опреме на територији Републике Српске одлуком Савјета министара БиХ. И нико у овој држави, нема право да било којем субјекту, па и РТРС-у, нареди коме ће да рента ту опрему, а нарочито да је рента бесплатно, без утврђеног цјеновника" истакао је Здравко Шавија, помоћник генералног директора РТРС за технологију и развој.

Управа РТРС-а РАК подсјећа и да је, према ранијим одлукама, та агенција била у обавези, да у случају сметњи због дигиталног емитовања, изврши прештимавање аналогних предајника, попут К3, на други канал док процес дигитализације не буде завршен. Та обавеза, каже Бошковић, била је фуснота, једне од одлука Савјета министара. Те фусноте, упозорава, нема у најновијем рјешењу РАК-а, чиме је агенција обавезу прештимавања скинула са себе.