latinica  ћирилица
05/09/2017 |  11:32 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Од октобра скупљи хљеб? (ВИДЕО)

Због посљедица овогодишње суше, млинари и пекари у Српској од октобра очекују поскупљење брашна и хљеба.
Хљеб - Фото: илустрација
ХљебФото: илустрација

Млинари тврде да ће цијена брашна бити већа за око тридесет процената, док пекари кажу, векна хљеба од октобра, у просјеку биће скупља од пет до десет пфенига.

Суша је овог љета похарала регион.

Све више узима данак, па се очекује поскупљење основних животних намирница.

Од октобра се очекује и поскупљење брашна и хљеба.

- За наше суграђане и даље су цијене доста високе тако да и са овим новим поскупљењем, ако ће га бити, не вјерујем да ће бити задовољни, каже трговац у пекари, Жана Радновић.

Млински производи од почетка жетве скупљи су за око седам одсто.

Род пшенице није подбацио због суше, као што је случај са кукурузом.

Због мањка рода кукуруза, значајне количине пшенице завршиће као сточна храна, а цијена кукуруза диктираће коначну цијену пшенице и брашна.

- Тешко је рећи, с обзиромна то да је у питању берзанска роба а берзе могу да реагују на различите начине. Очекујем да то поскупљење неће прећи тридесетак процената, истиче Зоран Кос, предсједник Удружења млинара Републике Српске.

Због повећања цијена пшенице и кукуруза на свјетском тржишту у октобру би, у пекарама широм Српске, могло доћи и до поскупљења хљеба.

- Уколико тај раст пређе цијену од 60 фенинга, онда се може десити да неки од произвођача промијене своје продајне цијене и то не би требало да буде више од пет до 10 фенинга, навео је Саша Тривић, предсједник Удружења пекара Републике Српске.

У приједорском Удружењу за заштиту потрошача противе се покупљењу хљеба.

Поручују – копље се не смије ломити на крајњем потрошачу.

- Сууша је била, велике штете су настале, значи све то је у реду. Треба да се предузму мјере да се помогне пољопривредницима да се санирају те штете, а не да испашта крајњи потрошач, каже Зоран Петош, Удружење грађана "Дон" Приједор.

Врећа од 25 килограма брашна, након поскупљења, коштаће око 17 марака, а векна хљеба око марку и тридесет пфенига.