latinica  ћирилица
05/09/2017 |  16:22 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Да ли је ово крај "Твин Пикса"? (ФОТО/ВИДЕО)

- Са чим нас је то оставио? И даље постављам себи то питање - каже агент Купер, односно Кајл Меклахлан, за Холивод Рпортер, у свом првом интервјуу послије завршетка треће сезоне "Твин Пикса".
"Твин Пикс" (фото:HBO Srbija / Promo) -
"Твин Пикс" (фото:HBO Srbija / Promo)

"Која је ово година?"

Овим ријечима, које застају у грлу, а које је изговорио Кајл Меклахлан, редитељи Дејвид Линч и Марк Фрост завршили су свој 18-дијелни повратак у "Твин Пикс".

Баш као што се и оригинална серија, прије четврт вијека, завршила моћним отвореним питањем – у којем мрачни двојник Дејла Купера пита сам себе, кезећи се, у огледалу "Како је Ени????", отварајући тако пут за излазак злог чудовишта које је тумарало трећим циклусом "Твин Пикса" – и најновија верзија култног натприродног трилера завршила се једнако збуњујуће: човјек који изгледа као Дејл Купер и жена која изгледа идентично као Лора Палмер (Шерил Ли), али се представља као Кери Пејџ, стоје испред куће породице Палмер у замраченој уличици уснулог Твин Пикса, који је очигледно потпуно несвјестан њиховог постојања.

Свакако је ријеч о завршетку о којем ће се још дуго расправљати, али једнако незаборавном као и првог дијела серијала. Чак и најзагриженији љубитељи "Твин Пикса" из 2017. остали су очајни, без једноставних одговора, без тачке на и и са врло вјероватном могућношћу да више никада неће видјети Купера и Лору на малим екранима.

Ако им је лакше, и сам Кајл Меклахлан је остао ошамућен након одгледаног краја.

- Драго ми је да смо направили ово, свакако је нешто што ће се још неко вријеме мотати по нашим главама. Обожавам творевине Дејвида Линча, он прави оно што нико други не ради. Какав умејтник! Тјера вас да размишљате о нечему и осјећате нешто што није увијек пријатно, да се питате, питате, питате... И то питање на крају отвара још милион питања.

Знате, квалитетна умјетност поставља питања али не даје увијек одговоре. Мислим да смо управо свједочили томе - истакао је Меклахлан.

- Линч нам је дао смјернице да се вратимо и поново добро погледамо оно што смо већ видјели. И сам још увијек обрађујем све то. Истина је, ја сам био на снимању, али било је давно, а и нисам имао појма како ће да се уклопи у цио контекст. И даље сам ошамућен, то је права ријеч - био је искрен Меклахлан.

Глумац је открио да не зна да ли је ово дефинитван крај серијала и да о томе није причао са Линчем. Такође, није га замолио ни да му он лично разјасни завршетак.

- Никада га то не бих питао, јер толико га добро познајем да знам да ми не би ништа рекао. Читаво путовање намијењено је публици да га искуси и да сама одатле извуче своје тумачење. Уосталом, што сам старији то сам мање склон жељи да знам све одговоре, а више допуштам искуству да се слегне и оде негде дубоко, да пробуди или дирне оне ствари које Линч, као умјетник, жели од нас. Он је толико посебан. И не, никада га то не бих питао - поновио је Кајл.

А шта се, заправо, десило, барем од онога што смо сви видјели? Дејл Купер се вратио у прошлост да спријечи Лорино убиство, али његов покушај је спречила Џуди, "екстремно негативна сила" која је "ишчупала" Лору из нама познате временске линије и спустила је на неко сасвим друго мјесто. Купер јесте спријечио Лорину смрт, јер је њен леш са плаже – из прве епизоде – нестао, али није је спасио. Заправо, спријечио је њену смрт само у једном временском плану. Гдје је завршила и у којој години, то ће остати непознаница, можда и заувијек.

Реакције критичара сличне су онима по емитовању прве двије епизоде: немамо појма о чему се ради, али нам се допада. И свакако да је ово нешто што никада није виђено на малим екранима, "до те мјере да све друге серије изгледају као јефтина конфекција".

Критичар Зек Шарф овако је сажео своје утиске:

"У осмој епизоди видјели смо велику битку између зла (Џуди је, изгледа, она монструозна фигура која је породила БОБ-а) и добра (Ватрогасац је створио Лору Палмер, једино биће које може да побиједи зло створено атомском бомбом).

У посљедњој епизоди смо схватили да та битка нема краја, али докле год имамо купере овога свијета, добро ће увијек имати шансу. Линчово финале нам је то демонстрирало као нешто разумљиво и неизбјежно. То и јесте суштина "Твин Пикса", закључио је Зек Шарф.

Његова колегиница Соња Сараја, написала је да је "Твин Пикс" тако упорно заводљив јер проналази начин да насели америчку празнину како мало ко умије.

- Празнина је дио културног насљеђа ове земље; вожња Америком, у "Твин Пиксу" дјелује тако усамљено и језиво. Посљедњи сат треће сезоне дејловао је као коначни расцјеп на велу илузије о Америци коју ова серија истражује још од прве епизоде. Испод све те извјештачености – наговијештене сапуњавом мелодрамом – налази се онај бескрајан, одјекујући врисак када се Кери присјети или схвати или на кратко опет постане Лора.

Што више обраћате пажњу, то више имате осјећај да вам тло измиче под ногама, јер посљедња сцена наговештава да је сав Куперов посао био узалудан и да су на снази неке јаче и више силе – зле силе које увијек побеђују".

Фанови су, барем на Твитеру, подијељени: Једни су, наравно, гњевни јер нису добили све одговоре, али они други, који нису ни очекивали ништа мање оригинално од Дејвида Линча, чини се да су у већини.

Извор: Блиц