latinica  ћирилица
06/09/2017 |  11:38 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

Милиновић: Одлука РАК-а нема законско упориште

Генерални директор РТРС-а, Драшко Милиновић рекао је данас на конференцији за медије да одлука Регулаторне агенције за комуникације БиХ о кажњавању наше медијске куће нема законског основа.
Драшко Милиновић, генерални директор РТРС - Фото: РТРС
Драшко Милиновић, генерални директор РТРСФото: РТРС

Говорећи о тврдњи директора РАК-а Предрага Ковача да одлука о кажњавању РТРС-а има законски основ, Милиновић је рекао да је то  елементарно непознавање права и да та одлука нема упориште у закону.

Поновио је да РАК присиљава Јавни сервис Републике Српске да опрему у своме власништву даје на коришћење трећим лицима без накнаде.

- Ријеч је о имовини РТРС-а и Републике Српске и ми у овоме видимо примјену силе од стране органа из Сарајева на имовину Српске - рекао је Милиновић.

Подсјећамо, РАК је од наше медијске куће тражио да опрему у свом власништву, без накнаде, уступи на коришћење трећим лицима. Због њеног непоштовања, изрекли су драконску казну од 45.000 КМ РТРС-у и 15.000 КМ генералном директору, као одговорном лицу. Конкретно, према одлуци РАК-а, опрему на предајнику Козара требало је да уступимо прњаворској Телевизији К3, без накнаде. Истовремено, нашу медијску кућу, само одржавање опреме за пренос и емитовање дигиталног програма, мјесечно кошта 170.000 КМ.

Милиновић је данас истакао да РТРС са телевизијом К3 има дугогошњу сарадњу и да му је жао што је ова телевизија у овом случају постала колатерална штета.

Раније данас, директор РАК-а је на конференцији за медије рекао да ће ова агенција искористити сва правна средства да одлука о кажњавању буде спроведена.

Ковач не искључује ни могућност да одлука буде принудно спроведена уз асистенцију полицијских агенција. Ковач демантује тврдње руководства РТРС-а да одлука није правно утемељена.