latinica  ћирилица
06/09/2017 |  16:18 | Аутор: РТРС

Сијера Леоне - Против колере вакцинисано пола милиона људи

Око пола милиона становника Сијера Леонеа ће бити вакцинисано против колере након појаве клизишта, због повећаног ризика за више хиљада људи који су у склоништима имали ограничен приступ чистој води и лошије санитетско-здравствене услове, изјавио је званичник Министарства здравља Харолд Томас.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС


Он је рекао да, уколико би се колера појавила, раширила би се брзином којом се шири ватра приликом пожара, усљед ендемичног стања санитације.

"Ове вакцине имају потенцијал да спријече појаву колере, прије него што овој земљи, која је већ довољно патила, донесе још више јада", изјавио је извршни директор Глобалног савеза за вакцине и имунизацију /ГАВИ/ Сет Беркли.

Томас је додао да ове вакцине не пружају стопостотну заштиту и да би људи требало да перу руке, кувају воду и припремају храну на хигијенски начин.

Најмање 500 особа је погинуло у клизишту у близини Фритауна, главног града ове земље на западу Африке, која се и даље опоравља од појаве еболе.

Најтежи случај појаве колере у Сијера Леонеу догодио се 2012. године, када је од болести преминуло 400 особа, док се њих 25.000 заразило.

Извор: Срна