latinica  ћирилица
07/09/2017 |  08:48 ⇒ 08:48 | Аутор: РТРС

Коријен живота чува снагу и менталну свjежину

Љековита природа: Жен шен успорава старење, регулише циркулацију и крвни притисак, помаже код анемија, спречава хипогликемију.
Жен шен чува здравље - Фото: илустрација
Жен шен чува здрављеФото: илустрација

Током тренинга подстиче искоришћавање масних киселина.

Ако желите да узгајате љековиту биљку жен шен (познату и као гинсенг или "коријен живота"), добро се наоружајте стрпљењем. Успијева и на нашим просторима, али јој треба пет до десет година да корен нарасте за употребу. Ипак, с обзиром на то да је корен изузетно благотворан и скуп, дуго чекање се исплати.

Жен шен је међу најстаријим, највише употребљаваним и проучаваним биљкама на свијету. Потиче из источне Азије, Сибира и Сјеверне Америке, а за људску исхрану и лијечење користи се већ 5.000 година. Због невјероватних својстава Кинези ову биљку сматрају чудотворним исцјелитељским лијеком. Користи се за лијечење разноврсних болести и тегоба, а упућени вјерују да њени љековити састојци увијек проналазе пут до болесног мјеста у организму.

Као додатак исхрани користи се широм свијета, јер се показало да подстиче менталну и физичку снагу и способност. Регулише циркулацију и крвни притисак, помаже код анемија, спрјечава хипогликемију, односно снижавање шећера у крви. Отклања смјетње у раду органа за варење, помаже код упалних болести зглобова, лијечи импотенцију.

Дјелујући на жлезде са унутрашњим лучењем помаже да се витамини и минерали у организму у потпуности искористе. Ова активност жен шена је изузетно важна јер без витамина и минерала није могуће прерадити шећере, масти и беланчевине и претворити их у енергију и неопходне градивне састојке. Што је корен ове лековите биљке старији, то је његово дејство снажније.

Жен шен се препоручује свима без обзира на старост и пол, па није случајно што у Кини ову биљку зову "корен живота". На Далеком истоку употребљавају је као еликсир за продужену младост и дуговечност. Још су стари Кинези уочили да жен шен чува животну снагу и менталну свјежину. Клиничка испитивања су показала да појачава мождану активност, односно лучење адреналина, те да одлаже психофизички умор.

Током тренинга и такмичења штеди ниво шећера у крви те на тај начин подстиче интензивније искоришћавање масних киселина у процесу стварања енергије за рад мишића. Појачава и функцију плућа тако што повећава концентрацију кисеоника у ткивима и контролише стварање млијечне киселине. На тај начин се штеде мишићи, па умор долази касније и мање је изражен, због чега је и опоравак бржи.

Препарати гинсенга се узимају на празан желудац са много течности, јер су само тако ефикасни. Користе се у виду екстракта у облику таблета или капсула, праха, мада упућени тврде да је најдјелотворнији као тинктура.

Биљни чај од меснатог коријена биљке такође је изузетно популаран јер постоји увјерење да подстиче подмлађивање уколико се конзумира свакодневно. Заговорници истичу и да помаже мушкарцима код еректилне дисфункције, мада то није добило званичну потврду.

Предмет интензивних истраживања је примена гинсенга у спорту. За сада се поуздано зна да је за постизање врхунских спортских резултата неопходно узимати веће количине овог необичног корена. Жен шен садржи између 12 и 13 дјелотворних материја, гин сенозида, који се у другим биљкама налазе у занемарљиво малим количинама. Чак корење најквалитетнијих биљака садржи врло мале концентрације, не више од 2 одсто у добијеном екстракту.

Извор: Новости