latinica  ћирилица
07/09/2017 |  10:43 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Скинута усташка спомен-плоча у Јасеновцу већ постављена у Новској (ФОТО)

Плоча ХОС-а с натписом "За дом спремни", која је прије подне скинута у Јасеновцу, постављена је у Новској, јавили су хрватски медији.
Уклањање плоче у Јасеновцу (Фото: Twitter) -
Уклањање плоче у Јасеновцу (Фото: Twitter)

Плочу су у Јасеновцу скинули радници комуналног подузећа "Новоком" из Новске, а прије 14.00 часова је постављена у Новској.

Пред плочом са усташким поздравом цијелу ноћ је дежурала група ветерана, а приликом њеног скидања није било инцидената.

Плоча са усташким поздравом "За дом спремни!" скинута је након вишемјесечног притиска српских и јеврејских удружења, те дијела медија у Хрватској и ЕУ.

Након скидања плоче, у Новској је одржана конференција за новинаре ХОС - а на којој је поновљено да се ова странка неће одрећи ни плоче ни усташког поздрава "за дом спремни".

Марко Скејо, један од чланова ХОС - а који је учествовао на овој конференцији рекао је да је, након афере са спомен - плочом, овај усташки поздрав сада легализован у Хрватској јер су добили рјешење о регистрацији од Министарства управе, чиме је поново потврђен грб у коме се помиње тај поздрав.

Уз констатацију да је легализација усташког поздрава био услов за скидање плоче, говорио је и о везама ХОС - а са ратним предсједником Хрватске Фрањом Туђманом. 

"Кад сам рекао "За поглавника", кад је нападнута Хрватска, ми смо се устали и поздрављали војсковођу Туђмана 'За поглавника', рекао је Скејо.

Спекулише се да су ХОС-овци постигли договор са владом Андреја Пленковића да се плоча измјести из Јасеновца, а као вјероватна локација спомиње се Новска. На основу овог договора, са плоче неће бити уклоњен усташки поздрав.

Извор: Срна/Индекс