latinica  ћирилица
07/09/2017 |  12:03 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Одржано припремно рочиште по тужби против Мектића

У Општинском суду у Сарајеву данас је одржано припремно рочиште по тужби потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружице Јукић против министра безбједности БиХ Драгана Мектића због клевете и повреде угледа и части.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Јукићева данас није присуствовала рочишту, а њен опуномоћеник адвокат Јелица Вуковић суду је предочила предложени доказни материјал.

Вуковићева је предложила преглед снимка емисије Поштено Федералне телевизије емитоване 6. марта, као и читање чланака са портала Ослобођења од 9. марта и 29. априла.

Предожено је и читање чланака објављених на порталу Дневно.ба од 30. априла, као и чланака објављених истог дана на порталима БН телевизије и Слободне Босне.

Вуковићева је предложила и читање више реаговања објављених на друштвеним мрежама, те саслушање свједока на околности тврдње о рођачким везама Јукићеве и вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић.

Мектић је након рочишта рекао новинарима да није схватио шта му се ставља на терет.

- Ријеч је о ономе што сам износио у емисији Поштено у којој сам говорио о нераду Тужилаштва и ВСТС-а и дао своје мишљење о функционисању правосудног система у БиХ са посебном акцентом на Тужилаштво БиХ - рекао је Мектић.

Он сматра да се Јукићев опуномоћеник некоректно понашала у суду јер је, како каже, на дрзак и безобзиран начин рекла да је својим изјавама "усијао атмосферу", што је доживио као увреду.

- Уопште не могу да схватим шта ми се ставља на терет, осим што је послије подношења тужбе покупила још неке моје изјаве од прошлог мјесеца које се односе на пратњу која је Јукићевој била додијељена један дан, те теретила неке људе који су нешто коментарисали на друштвеним мрежама, а што нема везе са тужбом - рекао је Мектић.

Он каже да није активан на друштвеним мрежама, те да му није јасно што смета ако грађани дају свој суд и мишљење о носиоцу било које функције у БиХ, па и о њему лично.

- Зашто се мени ставља на терет оно што су износили појединци на друштвеним мрежама? Ја сам једино рекао да сам задовољан што се нису оглашавали само припадници једног народа, него сва три, што ми изузетно импонује - рекао је Мектић.

Он каже да су му подршка сви коментари који се односе на његов рад.

Мектић претпоставља да су се тужилац и њен опуномоћеник, након што су увидјели да тужба није аргументована, да се не заснива на доказима и да нема повреде части и угледа, фокусирали на нешто што се дешавало на друштвеним мрежама и конференцијама за новинаре.

Почетак главног рочишта заказан је за 14. новембар.

Извор: СРНА