latinica  ћирилица
07/09/2017 |  12:40 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Требиње: Опожарено 9.100 хектара, штета скоро 1,3 милиона КМ

Катастрофални пожари овог љета захватили су површину од 9.100 хектара на подручју града Требиње, а директна и индиректна штета процијењена је на 1.272.000 КМ, речено је данас на састанку градоначелника Требиња Луке Петровића са руководством Јавног предузећа Шуме Српске.
Петровић са руководством ЈП Шуме Српске - Фото: СРНА
Петровић са руководством ЈП Шуме СрпскеФото: СРНА

Усљед великих пожара смањене су и зелене површине, те проузрокована огромна штета, а најсушнија година у посљедње четири деценије доприноси да је озелењавање много скупље него у другим подручјима Српске.

Петровић је навео да је сачињен комплетан извјештај у којем су дефинисане директна и индиректна штета и истакао да ће тај документ бити упућен Влади Републиике Српске, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Шумама Српске да би се учинило све да ова штета буде санирана.

- Првенствено ће нам бити циљ да умањимо директну штету, односно ону коју су пожари причинили људима - каже Петровић.

Он је указао да у извјештајима није наведено да је потребна додатна опрема за дјеловање у случају пожара, истичући да ће град Требиње заједно са Ватрогасним савезом и Цивилном заштитом Српске правити планове за обнављање опреме и механизације.

- Сагласили смо се да буде сачињен акт о процјени ризика уз учешће шумара из предузећа Шуме Српске који ће нам сугерисати како да вршимо оплемењивање зелених површина - рекао је Петровић новинарима након састанка.

Он је истакао да је посебно важно да Шуме Српске дају финансијску подршку, првенствено расаднику који послује у оквиру Центра за газдовање кршом и да се ту узгоје културе којима би се могла оплеменити опожарена површина на подручју Требиња.

Петровић каже да је сигурно да ће Шуме Српске помоћи да се Центар за газдовање кршом прошири новим културама, које ће се моћи продавати широм Републике Српске и региона, чиме ће се остваривати добит.

- Посредством Центра ћемо и у наредном периоду одржавати комуникацију са Шумама Српске јер желимо да овај центар развија и пошумљавање површина и да то буде годишња пракса - рекао је Петровић и додао да је Херцеговина једна од најугроженијих регија када је ријеч о угрожености зелених површина.

Он је навео да град има озбиљне планове и стратегију за унапређење зеленила и заштите животне средине, чему до сада није била посвећена велика пажња.

- То је област коју су подржале и међународне институције, а град Требиње ће аплицирати са својим пројектима - рекао је Петровић.

Генерални директор Шума Српске Ристо Марић истакао је да ће ово предузеће путем Центра за газдовање кршом у Требињу и локалним заједницама које су претрпјеле штету од пожара учествовати са знатним средствима, напомињући да ће посебно бити ангажовано на опремању Центра за газдовање кршом, односно у развијању култура које могу опстати на овом подручју.

Он је навео да опожарене површине Шума Српске износе око 22.000 хектара, те да је индиректна штета око два милиона КМ, док ће са директном бити много већа.

Марић је напоменуо да ће се од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске тражити да издвоји знатан дио средстава намијењих проширеној репродукцији која би уложила посебно у Херцеговину, која је специфично поднебље.

Он каже да ће стручњаци сагледати које су то културе које могу да поднесу високу температуру и дужи сушни периоди.

Предсједник Надзорног одбора Шума Српске Биљана Марковић истакла је да овај одбор показује разумијевање за све проблеме на подручју Требиња настале због великих пожара, изражавајући задовољство што градоначелник има много добрих идеја, не само о овом питању, већ и када је ријеч о унапређењу града.

- Надзорни одбор и управа предузећа спремни су да заједно са градом Требиње аплицирају за међународна средства и пројекте - рекла је Марковићева и додала да ће све идеје које буду предочене Надзорном одбору бити подржане.

Она је навела да је ријеч о проблемима који се не могу рјешавати ад хок већ је за то потребно вријеме.

- Покушаћемо другачијим избором садница и растиња да спријечимо природне посљедице које би могле да наступе - рекла је Марковићева.

Извор: СРНА