latinica  ћирилица
07/09/2017 |  13:02 | Аутор: РТРС

УЕФА: Лига нација почиње у септембру 2018.

Такмичење у Лиги нација, под окриљем Европске фудбалске уније (УЕФА), почиње у септембру наредне године.
УЕФА    (Фото:uefa.org) -
УЕФА (Фото:uefa.org)

Лига нација играће се умјесто пријатељских утакмица репрезентација и састоји се од четири лиге, А, Б, Ц и Д. Екипе ће играти у репрезентативним терминима, упоредо са мечевима у квалификацијама за Европско првенство, у септембру, октобру и новембру 2018.

У такмичењу ће учестовати свих 55 чланица УЕФЕ, које ће бити распоређене према коефицијенту по завршетку квалификација за Свјетско првенство 2018. године. Резултати баража за Мундијал неће бити урачунати.

У Лигама А и Б такмичиће се по 12 репрезентација, у четири групе по три екипе. У Лиги Ц играће 15 екипа, једна група од три и три групе од по четири тима, а у Лиги Д ће 16 репрезентација бити подијељене у четири групе. Побједници група ће изборити пласман у јаче лиге, а посљедњепсиране екипе ће испасти у ниже лиге.

Побједници лига избориће пласман на Европско првенство 2020. године.

У јуну 2019. године играће се "фајнал фор", а у марту 2020. године на програму је плеј-оф у коме ће учествовати 16 репрезентација.

Лига нација неће много промијенити систем квалификација за Европско првенство 2020. године. По двије најбољепласиране екипе из 10 квалификационих група пласираће се на првенство, а осталих четири кроз плеј-оф Лиге нација. Ако плеј-оф избори екипа која је кроз редовне квалификације прошла на Европско првенство, на њено мјесто у плеј-офу долази прва сљедећа из лиге.

Према тренутном рангирању у Лиги А учествовао би актуелни свјетски првак Њемачка, европски шампион Португал, затим Белгија, Шпанија, Швајцарска, Француска, Енглеска, Италија, Пољска, Хрватска, Исланд и Велс.

У Лиги Б такмичиле би се Русија, Сјеверна Ирска, Словачка, Шведска, Холандија, Украјина, Босна и Херцеговина, Аустрија, Турска, Ирска, Данска и Мађарска.

У Лиги Ц играле би Словенија, Албанија, Црна Гора, Србија, Шкотска, Чешка, Румунија, Грчка, Бугарска, Израел, Норвешка, Кипар, Финска, Естонија и Азербејџан.

У Лиги Д такмичиле би се Литванија, Белорусија, Грузија, Јерменија, Македонија, Фарска Острва, Луксембург, Летонија, Молдавија, Казахстан, Лихтенштајн, Андора, Малта, Косово, Сан Марино и Гибралтар.

Извор: Бета