latinica  ћирилица
07/09/2017 |  14:26 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Кошарац: СНСД неће подржати измјене Изборног и Кривичног закона

Шеф клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас у Сарајеву да ова странка неће подржати измјене Изборног и Кривичног закона.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- У овом моменту нису прихватљиве измјене Изборног закона с обзиром на то да људима који су одговарали пред Хашким трибуналом, о чијем раду и пристрасности се може расправљати, и који су завршили са пресудама са аспекта европских стандарда, не треба онемогућавати да буду на кандидатским листама - рекао је Кошарац новинарима.

Говорећи о тумачењу питања "геноцида" у БиХ, он је навео да је ријеч о отвореном питању.

- Питање геноцида је отворено питање у овој земљи и постоје одређени политички субјекти који то прихватају и они који не прихватају. Ми припадамо оној структури која то не прихвата - истакао је Кошарац.

Кошарац је рекао да ће кадрови СНСД-а остати у делегацијама Парламентарне скупштине БиХ које путују у иностранство јер је њихова улога да кроз та тијела изнесу ставове институција Републике Српске.

- Нећемо да дозволимо да у раду тих делегација само партиципирају људи који су окупљени око већине на нивоу институција БиХ, ако знамо какве су политике одређених институција. Нећемо да дозволимо да о стању у БиХ говори само СДА на темељу њихових жеља и политичких потреба - навео је Кошарац и додао да сматра да посланици СНСД-а најмање путују.

Говорећи о посјети предсједника Србије Александра Вучића БиХ, Кошарац је истакао да је веома важно развијати регионални дијалог и да је добро да постоје сусрети чланова Предсједништва БиХ и предсједника сусједних земаља.

Он је нагласио да најављивана декларација Србије и Републике Српске представља есенцијално национално право на доношење докумената о којима ће се сагласити сви Срби, ма у којој земљи живјели.

- Декларација је добра одлука да се штити оно што припада српском народу, а ни у ком случају са циљем да се угрожава или намеће било коме нешто друго - сматра посланик СНСД-а.

Када је ријеч о "босанском језику", Кошарац је рекао да у БиХ постоји много ставова у вези са тим питањем, а да он припада оној категорији људи и политичким структурама које желе да спроведу уставна рјешења у Републици Српској.

- У Уставу Српске стоји "језик бошњачког народа" и нико нема право да крши устав Републике Српске - додао је Кошарац.

Он је подсјетио да су сви чланови СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ поднијели оставке на чланство у комисијама.

- Посланици СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ остају при одлуци о подношењу неопозивих оставки на чланство у комисијама Представничког дома и заједничким комисијама оба дома парламента БиХ - рекао је Кошарац.

На констатацију да то значи да ће примати и мање плате, Кошарац је навео да ту немају дилеме и да им је веома важан политички став, те да је Клуб посланика јединствен у спровођењу става органа партије када је ријеч о неопозивим оставкама.

- Имали смо таквих упозорења и када је у питању случај Шефика Џаферовића, да је постојала таква индиција да ће покренути иницијативу да се нама смање лична примања. Нисмо оптерећени тиме, не одустајемо од нашег политичког става, према томе, Колегијум има своју пословничку димензију, сваки посланик има своју посланичку димензију, а оно што је веома важно, је да су ово неопозиве оставке и да ми свој став нећемо мијењати - истакао је Кошарац.

Коментаришући питање Пељешког моста, он је нагласио да је јасно да су институције БиХ "потпуно атрофирале на овом питању".

Он је нагласио да какво је стање у парламенту БиХ говори и чињеница да три пута није успјела да буде одржана Уставноправна комисија.

Кошарац је додао да посланицима СНСД-а није циљ блокада, већ им је циљ да не дозволе да неко "под диригентском палицом СДА" покушава да дислоцира кадар СНСД-а.

Извор: СРНА