latinica  ћирилица
07/09/2017 |  15:09 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Одликовања породицама погинулих бораца за регију Градишка (ВИДЕО)

У Градишци су уручена одликовања породицама 26 погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја општина Градишка, Прњавор и Лакташи, а које је постхумно одликовао предсједник Републике Милорад Додик.
Градишка - постухмна одликовања - Фото: РТРС
Градишка - постухмна одликовањаФото: РТРС

За Драгицу Гвозденац, мајку погинулог борца на Возућој, чији су посмртни остаци пронађени послије спроведене ДНК анализе, Медаља заслуга за народ је доказ да породице погинулих никад неће бити заборављене.

- Сахранила сам га сада и како видите остала сам сама. Немам ни њега а да је жив већ бих унуче умала. Убијен је у 25. години, прича Драгица.

Република Српска и програмима материјалне подршке и стамбеног збрињавања настоји се на достојанствен начин одужити породицама погинулих бораца.

- Ја сам као син погинулог борца добио средства из програма самозапошљавања за отварање занатске радње и добио сам подстицаје тако да радим приватно и борим се, каже Миолорад Јотић из Прњавора.

Борачке категорије су у фокусу интересовања и локалних заједница.

Иако се пуњење буџета остварује са доста потешкоћа, средства за ову популацију се не умањују.

- Сва она смањења која смо имали кроз буџет смо отприлике смањивали на неким другим ставкама и потрудили смо се да то не буде на терет борачке популације, појашњава Мирослав Коџоман, замјеник начелника општине Лакташи.

Предсједник Републике Српске је посљедњих неколико година постхумно одликовао око 1.400 бораца Војске Републике Српске погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Синиша Каран, изасланик предсједника Републике Српске, истакао је да је обавеза свих нас да градимо бољу и љепшу Републику Српску у миру, достојанствено и да ћемо се на такав начин одужити онима који су дали свој живот за Републику Српску.

Постхумна одликовања данас су уручена породицама 12 погинулих бораца из Прњавора, 11 из Градишке и три из Лакташа.