latinica  ћирилица
07/09/2017 |  15:53 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Планови за санирање посљедица пожара у Херцеговини (ВИДЕО)

У катастрофалним пожарима овог љета у Требињу је изгорјело 9.100 хектара, а штете су процијењене на милион и 272 хиљаде марака.
Требиње - шуме - Фото: РТРС
Требиње - шумеФото: РТРС

О санирању посљедица и накнади разгварали су представници градске управе Требиња и Шума Српске.

Дефинисан је детаљан план обнављања опожарених површина, а новчана помоћ стићи ће од Шума Српске и ресорног министарства.

У плану је и аплицирање за међународне пројекте из области заштите зелених површина.

Након пожара остали су пустош и вишемилионске штете.

Санирање посљедица пожара приоритет су локалне заједнице и Шума Српске, али тај посао се мора обавити студиозно уз савјете стручњака.

Лука Петровић, градоначелник Требиња, каже да је приоритет надокнада диркетне штете, тамо гдје је ватра нанијела шету људима.

Опожарене пвршине треба поново зазеленити, а због суше какава се на памти у посљедње четири деценије, тај ће поступак бити скупљи него у другим дијеловима Српске.

Шуме Српске су већ обезбиједиле око 250.000 марака, а новчана помоћ ће се тражити и од ресорног министарства.

- Треба таржити да Министарство из средстава за продукцију већи дио тог колача упути у Херцеговину, а и Шуме ће сигурно уплатити значајна новчана средства, истиче Ристо Марић, директор Шума Српске.

Обнављање уништеног тла неће бити ни лак ни краткотрајан процес, а културе морају бити прилагођене климатским условима у Херцеговини, упозоравају стручњаци.

У постојећем расаднику у Требињу уложиће се додатна средства за производњу саднице за зазељењавање голети.

- Имамо саднице које ће бити употријебљене већ за јесењу садњу, а план је да се до краја године подигне пластеник за производњу око милион садница, наводи Бранко Тасовац, директор Центра за газдовање кршем, Требиње.

Биљана Марковић, предсједница Надзорног одбора ЈП Шуме Српске, истиче да је потребно аплицирати за међународне пројекте и у сарадњи са локалном заједницом рјешавти трајно проблем заштите и обнове тла у Херцеговини.

План је да се у расаднику производе и културе за уређење зелених површина и друге намјене, које ће бити доступне не само за тржиште Српске.

Надлежни намјеравају да кроз рад Центра за газдовање кршем, сваке године организују двије волонтерске акције пошумљавања, и да се заштити зелених површина у будућноисти посвети више пажње.