latinica  ћирилица
07/09/2017 |  16:04 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Горска служба и ЦЗ формирале нову спасилачку јединицу (ВИДЕО)

Безбједност грађана Српске од данас је на вишем нивоу.
Цивилна заштита и Горска служба - Фото: РТРС
Цивилна заштита и Горска службаФото: РТРС

Републичка управа цивилне заштите и Горска служба спасавања Српске потписали су уговор о сарадњи и успоставили нову спасилачку јединицу.

Овим је формиран јединствен тим који је подијељен на запад и исток Српске и који ће у сваком тренутку бити на располагању угроженима.

Један тим и за исток и за запад. Ово је Република Српска добила потписивањем уговора Републичке управе Цивилне заштите и Горске службе спасавања Српске.

Почетна спасилачка јединица формирана је споразумом о коришћењу људства и опреме.

- Влада Републике Српске и Републичка управа цивилне заштите имаће одговарајући дио средстава која ће моћи да се  обезбиједе на годишњем нивоу, тако да ће они бити мобилни и у сваком тренутку моћи да одговоре с циљем заштите наших грађана, каже Миле Међед, директор Републичке управе цивилне заштите.

Највиши облик сарадње долази након заједничких активности у Лопарама, Кнежеву и Приједору.

Уговор је потписан на основу прошлогодишњих закључака Владе и Народне скупштине о овој области и само је наставак добре сарадње Горске службе и Цивилне заштите.

- Потписали смо један споразум који је много битан за Републику Српску, тако да можемо у било којем временском периоду да одговоримо на евентуалне недаће, на позив Републичке управе цивилне заштите односно Владе Републике Српске, појашњава Ненад Иконић, начелник Горске слузбе спасавања Републике Српске.

акон потписивања уговора слиједи набавка неопходне опреме.

Очекује се да у најскорије вријеме новоформирани тим добије превозно и друга неопходна средства за рад.

Уз помоћ Владе Српске биће обезбијеђена и набавка најсавременијих униформи.