latinica  ћирилица
07/09/2017 |  19:38 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Србија: Жене у медијима ређе заступљене него мушкарци

Координационо тијело за родну равноправност, којим предсједава потпредсједница Владе Зорана Михајловић, саопштило је да су жене у медијима ређе заступљене него мушкарци и најчешће неадекватно.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС


 Жена је у медијима заступљена у једној од четири вијести и то најчешће сензационалистички, а врло ријетко кроз професију и успјех који остварује, наводи се у саопштењу.

"Подржавамо апел Академије женског лидерства да се све релевантне институције укључе како би се спријечило даље мизогино и сексистичко линчовање жена у медијима", наводи Кородинационо тијело.

У Координационом тијелу кажу да је овај проблем препознат и у Националној стратегији за родну равноправност које је ово тијело израдило, те да су мјере за његово рјешење предвиђене у Акционом плану за спровођење Стратегије. 

"У најскоријем року биће одржана још једна у низу обука за новинаре и уреднике које на ову тему спроводимо, а обавеза родно сензитивног извјештавања једна је од мјера у новом Закону о родној равноправности који смо припремили", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, изазови које свакодневица ставља пред жене су огромни.

"Бити жена у Србији која се 'дрзнула' да се укључи у политички и јавни живот земље, носи са собом тежак терет. Наша обавеза је да их охрабримо и подржимо", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, иако данас сви говоре о родној равноправности и бољем положају жена, отпори су велики.

"У претходне три године урадили смо много да родна равноправност постане један од приоритета цијелог друштва и данас се о томе много говори. Ипак, када на ред дође усвајање закона и стратешких докумената који треба да омогуће бољи положај жена, јаве се отпори и критике", наводе у Координационом тијелу.

 Извор: Танјуг