latinica  ћирилица
08/09/2017 |  07:24 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Вучић-Звиздић: Достићи трговинску размјену од двије милијарде евра

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић истакли су данас да је циљ да Србија и БиХ достигну трговинску размјену у вриједности двије милијарде евра.
Вучић и Звиздић - Фото: СРНА
Вучић и ЗвиздићФото: СРНА

Они су на конференцији за новинаре у Сарајеву, након сусрета и радног ручка, најавили да ће у новембру бити одржана заједничка сједница Владе Србије и Савјета министара.

Вучић је нагласио да Србија највећу трговинску размјену у региону има са БиХ, која је њен најважнији спољнотрговински партнер, што Србија поштује и настоји да тако буде и убудуће.

- Повећање обима спољнотрговинске размене је од великог значаја за обе земље. И даље ћемо настојати да се боримо на том пољу, а за то имамо и снагу и енергију - поручио је Вучић.

Изразивши задовољство атмосфером током његове дводневне посјете БиХ, Вучић је навео да је са Звиздићем разговарао о томе како инфраструктурно ојачати Подриње, али и о неким пројектима из области енергетике у чију реализацију свакако треба укључити и Републику Српску и Федерацију БиХ.

Према његовим ријечима, током сусрета било је ријечи и о неким енергетским питањима, те о укидању баријера и ванцаринских намета, попут фитосанитарних контрола и инспекција, јер се на том пољу могу остварити уштеде за мљекаре са обје стране Дрине, чак и до седам одсто.

- Ми, једноставно, гледамо у будућност - истакао је Вучић.

Вучић са представницима оба дома Парламента БиХ (Фото: Н1)

Говорећи о састанку са члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ, он је најавио, у складу са договором са предсједником Народне скупштине Србије Мајом Гојковић, да парламентарци из БиХ ускоро посјете своје колеге у Београду.

Вучић је из Сарајева поручио свима који "дочекују на нож" његове, овакве и сличне, посјете и изјаве које даје том приликом, да за те нападе имају све мање аргументације.

Он је захвалио свима који желе да сарађују, да заједно раде и живе у корист својих земља, али и своје дјеце и њихове будућности.

Предсједник Србије обратио се и, како је рекао, бошњачким медијима, поруком да "Србија није баук ни за кога, него је пријатељ свих, посебно БиХ".

- Покушајте да некада уђете у наше ципеле, па ћете нас у Србији много боље разумјети и схватити - нагласио је Вучић.

Звиздић је рекао да је приоритет повећање трговинске и економске сарадње између двије земље, те истакао да је Србија један од водећих економских и трговинских партнера БиХ.

- БиХ и Србија су први сусједи, дијеле исти географски простор, али и исте намјере које су везане за чланство у ЕУ. Генерално, наши историјски и геостратешки односи и позиција усмјеравају нас једне ка другима, и то је у основи оно што одређује наше односе и даје нам праве путоказе за даљи развој и јачање наше укупне политичке, економске и друштвене сарадње - рекао је Звиздић.

Он је најавио да би заједничка сједница Савјета министара и Владе Србије требало да буде одржана до краја године, највјероватније крајем новембра у Београду.

Звиздић је додао да ће до тада бити реализована нека раније договорена питања, те креирани нови заједнички пројекти, првенствено у вези са интегрисањем економског простора у региону, уз планско кориштење ресурса земаља западног Балкана.

Према његовим ријечима, то је битно и за заједнички наступ балканских земаља као малих тржишта, за наступ на великим и трећим тржиштима.

Звиздић је изразио оптимизам у погледу коначног рјешавања питања границе између БиХ и Србије, јер је остало спорно тек око три одсто територије.

Према његовим ријечима, уклањање невидљивих царинских баријера, прихватање мериторних лабораторијских налаза за пољопривредне производе, бржи проток робе и људи на граници, хармонизација легислативе, као и реализација заједничких инфраструктурних пројеката - области су сарадње на којима ће БиХ и Србија радити у будућности.

Вучић је о економској сарадњи, европским интеграцијама и питању граница јуче разговарао са члановима Предсједништва БиХ. Он је изјавио да је у посјету БиХ дошао да би рекао да БиХ у Србији има правог и искреног пријатеља и да то пријатељство показује кроз поштовање територијалног интегритета БиХ јачањем економских, политичких и свих других веза.

Вучић је јуче у Источном Сарајеву посјетио градилиште Болнице Касиндо и разговарао са градоначелником Ненадом Вуковићем и начелницима градских општина. Влада Србије одобрила је пет милиона евра за инвестиције у Републици Српској, подсјетио је Вучић у Источном Сарајеву.

Вучић са члановима колегијума оба дома ПС БиХ: Узлазна путања политичких односа двије земље

Чланови колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и предсједник Србије Александар Вучић на данашњен састанку у Сарајеву изразили су задовољство што политички односи двије земље иду узлазном путањом.

Поздрављена је чињеница да је у протеклих 10 година, упркос свим проблемима, удвостручена робна размјена између Србије и БиХ уз констатацију да су потенцијали за повезивање много већи, али да их је могуће искористити само преданим радом и појачаним дијалогом, уз поштивање принципа пуног међусобног уважавања, саопштено је из парламента БиХ.

Вучић је нагласио да су основне теме о којима је разговарао у Сарајеву са представницима БиХ будући рад на разграничењу, инфраструктурно повезивање БиХ и Србије, те стварање услова за укидање ванцаринских баријера у размјени између двије земље.

Он је додао да је разговарано и о интензивнијој сарадњи министарстава спољних послова двије земље, питањима сукцесије, те другим областима у којима је у врло скором времену могуће остварити добре резултате.

Чланови колегијума увјерени су да посјета предсједника Србије представља корак напријед у политичким односима БиХ и Србије, чији је квалитет од виталног интереса за обје земље.

Потенцирана је потреба интензивног и искреног дијалога, а у појединачним иступима чланови руководстава парламентарних домова изразили су наду да ће се у наредном периоду успјешно окончати одређене унутрашње политичке размирице како би се на квалитетан начин остваривао европски пут БиХ, те заказали и спровели општи избори 2018. године.

У разговору је посебно наглашена потреба интензивније сарадње извршних и законодавних органа БиХ, а најављена је могућност да се до краја године реализују званични радни сусрети руководстава Парламентарне скупштине БиХ и Скупштине Србије, посјета чланова Предсједништва БиХ Србији, као и заједничка сједница Савјета министара и Владе Србије.

Извор: СРНА